freesspindel

Hier alle merken gekochte machine`s waar vragen over zijn of wat je met ons wilt delen.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
cies
Berichten: 3
Lid geworden op: 02 feb 2023 19:58

freesspindel

Bericht door cies »

Hallo,
mss kan iemand mij helpen : ik wil een freesspindel maken maar weet niet hoe de lagers op te sluiten . Ik gebruik vooraan een twee- rijige hoekcontactlager en achteraan een groefkogellager. Heeft iemand een tekening die hij met mij wil delen?
bedankt
Gebruikersavatar
Ballegooijen
Donateur
Berichten: 4913
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: freesspindel

Bericht door Ballegooijen »

Hallo Cies.
Welkom op het forum. De meeste nieuwe leden beginnen overigens met het voorstellen van zichzelf en wat ze doen ;-)
Kennis vermenigvuldigt zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl
FreesKever
Berichten: 624
Lid geworden op: 15 apr 2019 01:01

Re: freesspindel

Bericht door FreesKever »

Het is allemaal nogal afhankelijk van de kwaliteit van de spindel die je wilt maken, het gereedschap wat je ter beschikking hebt en je ervaring met het gebruik daarvan. Vandaar dat voorstellen en wat achtergrond vertellen wel handig is.

Ter inspiratie, even een eenvoudige doorsnede gevonden in een rommelhoekje van mijn SSD. (Zie bijlage).

Ook kun je tegenwoordig op foto's zoeken met de veel internet zoek websites. Ook op Youtube staan veel filmpjes van spindels die uit elkaar worden gehaald of gereviseerd.

Wat bijgevoegde schets betreft...
1. Het is niet echt aan te raden de hoekkontact lagers tegen elkaar aan te zetten, Een vulring van een paar cm ertussen geeft een beetje "opvangruimte" voor het niet precies rond zijn van de loopbanen van de kogels. (Ook als het maar een micrometer is, kan dit bij een stijve construktie al een probleem zijn. Vaak worden kogelomlooplagers als set verkocht met markeringen om ze op een onderling vaste manier te monteren.
2. Bij lagers behoort de kant waar de belasting van richting verandert (bij een spindel dus de as) een (lichte) pers passing te zijn om "walsen" te voorkomen.
3. Er zit een afstandbuis tussen de lagers, en alles op de as wordt samen met de tandriempoeli aan de achterkant met een borgmoer strak gezet.
4. De buitenring van het groefkogellager kan axiaal wat bewegen om thermische uitzetting op te vangen.
5. In getoonde constuktie zit een stapel schotelveren voor de "ATC" werking. Een aantrekdraad is eenvoudiger te maken.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
hfjbuis
Donateur
Berichten: 3058
Lid geworden op: 13 feb 2017 00:26
Locatie: Hoensbroek

Re: freesspindel

Bericht door hfjbuis »

Ik heb een graveerspindel (15.000 RPM) gemaakt met 2 (matched) 7000AC lagers. Mijn lagers mogen maar 3000 RPM hebben en zullen dus sneller slijten. Lagers die meer toeren mogen draaien zijn een flink stuk duurder.

Voor het boren heb ik een spindel gemaakt met 2 licht voorgespannen kogellagers (6009ZZ). Dat is voor deze toepassing (1500 RPM) goed genoeg.
https://github.com/MetalWorkerTools/Sha ... lPostDrill

Mijn volgende te maken spindel zal voor het frezen van PCB's zijn. Dat worden weer 2 hoekcontact lagers (7000AC). Het toerental weet ik nog niet.

Daarna gebruik ik hetzelfde model (andere overbrenging) voor een frees spindel. Die zal echter maar maximaal 3000 RPM draaien.
There are only 2 limits, the sky and your imagination
cies
Berichten: 3
Lid geworden op: 02 feb 2023 19:58

Re: freesspindel

Bericht door cies »

bedankt voor de reactie, wat meer uitleg.Ik wil een spindel maken voor mijn freesmachine met Din 40 opname. Het is de bedoeling om een toerentalregio te hebben van 60 tot 2000 toeren. Ik maak onder andere gebruik van een vlakfrees diameter 90 mm , durf al eens zwaar te verspanen.
Op de tekening zie ik 2 hoekcontactlagers? Ik zou gebruik maken van een twee-rijige hoekcontact. Dit alles omdat ik denk dat hoekcontactlagers beter af te stellen zijn dan kegellagers die dan op hun beurt waarschijnlijk meer radiaal kunnen belast worden of zie ik dat verkeerd?
grt
Cies
hfjbuis
Donateur
Berichten: 3058
Lid geworden op: 13 feb 2017 00:26
Locatie: Hoensbroek

Re: freesspindel

Bericht door hfjbuis »

De contacthoek bepaalt de verdeling van de belasting. Ik heb een verdeeltafel gemaakt met zelf gemaakte hoekcontactlagers van 45°. Die kan radiaal en axiaal evenveel hebben.

Bij grote belastingen is een kegellager beter omdat die een groter contactoppervlak heeft. Kegellagers hebben wel meer wrijving en zijn minder geschikt voor hoge toerentallen.
Mijn kleine draaibank (2500RPM) is uitgerust met hoekcontactlagers en de grote (1850RPM) met kegellagers. Gezien de belasting zou ik voor kegellagers gaan. In het afstellen merk ik geen verschil tussen de lager soorten. Bepalend is de speling op de schroefdraad bij gebruik van 2 moeren. Ik gebruik daarom liever zo'n gesplete moer met bovenop 2 inbusboutjes, dat werkt heel prettig.
There are only 2 limits, the sky and your imagination
hfjbuis
Donateur
Berichten: 3058
Lid geworden op: 13 feb 2017 00:26
Locatie: Hoensbroek

Re: freesspindel

Bericht door hfjbuis »

Dit kwam ik tegen over eigenbouw spindels. https://www.cnccookbook.com/cnc-spindle-mill/
There are only 2 limits, the sky and your imagination
FreesKever
Berichten: 624
Lid geworden op: 15 apr 2019 01:01

Re: freesspindel

Bericht door FreesKever »

Met een 2-rijig hoek kontact lager valt er niets meer af te stellen.

Verder bevestigt hfjbuis wat ik ook dacht te weten. Kegellagers zijn stijver vanwege het (langere) lijncontact, maar smering is moeilijker omdat je olie of vet verder weg gedrukt wordt door datzelfde lijnkontact, en daardoor zijn ze niet zo geschikt voor hogere toerentallen.

Verder worden lagers in verschillende nauwkeurigheids klassen gemaakt. Kogels zijn ook nooit precies rond. Op dit forum staat een verhaal van iemand die een werkstuk had gemaakt op een draaibank, iemand anders had de rondheid opgemeten en kon op zijn meet apparaat zien hoevel kogels (of kegels) er in de hoofdlagers van zijn draaibank zaten.

Het is vrij gebruikelijk om meerdere lagers in zo'n spindel te zetten. De onrondheid van de rol elementen wordt dan uitgemiddeld waardoor de spindel nauwkeuriger ronddraait, maar om dit te kunnen doen in een stijve spindel moet je al goede lagers hebben om mee te beginnen. Hele dure spindels hebben soms wel 2x 3, dus 6 hoek contact lagers aan de belasting kant, en nog wat kleinere lagers aan de aandrijfkant.

Als je bij Ali zoekt naar "BT40 power head" dan vind je allerlij losse spindels, varierend van ong. EUR300 tot EUR1500, en dat is allemaal zonder motor, dus alleen een as met lagers. De kwaliteit van die dingen is erg afhankelijk van de nauwkeurigheid en de toegepaste lagers.
https://www.aliexpress.com/w/wholesale- ... -head.html

Ik heb zelf zoiets gekocht voor een ER20. Bedoeling is om van een 24krpm spindel te gaan met een 6:1 overbrenging naar 4000rpm, en dan met meer koppel, maar dat is "nog niet af". Ik heb ong. EUR250 betaald voor die "ER20 Power Head" en hij ziet er best netjes uit van binnen. Ik heb hem toen gekocht bij een winkel die hem in 6 uitvoeringen levert, en daarvan de duurste genomen, met hoekkontact lagers en vloeistofdicht.

Op bouwtekeningen van oudere machines (b.v. Schaublin) zie je wel eens een naaldlager aan het uiteinde, en dan gekombineerd met andere lagers verder in de spindel om de axiale krachten op te vangen. De bijgevoegde Maho heeft 2 cylinderlagers aan de onderkant.

Bij "spindle_test_a" zie je een dubbelrijig cylinderlager aan de achterkant op een taps stuk zitten. Ik vermoed dat dit wordt gedaan om de speling tijdens het monteren op een gespecificeerde grootte te krijgen. Ik heb ook zo'n tekening van een draaibankspindel waar aan twee kanten zo een lager zit.

In bijgevoegde "Super-precision_cylindrical_roller_Bearings.pdf" staan ook een aantal voorbeelden van spindels. SKF heeft overigens meerdere van zulke boekwerken.

Ach ja, ik doe die van de hoekcontact lagers er ook maar bij :)
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
FreesKever
Berichten: 624
Lid geworden op: 15 apr 2019 01:01

Re: freesspindel

Bericht door FreesKever »

Bijgevoegd nog een van een Duitser die een bouwtekening voor een BT30 verkoopt...

En een tekeningetje van het "niet rond" zijn van lagers...

Welke kant wil je verder op?
Wil je naar ATC toe met zo'n stapel schotelveren (dan moeten er grotere lagers in) of ben je tevreden met een aantrekdraad?


Maar alles bij elkaar opgeteld. Het is wel een uitdaging om zelf een goede spindel te ontwerpen en te bouwen, maar financieel gezien schiet je er weinig mee op. Die "spindle Cartridges" zoals van die Tormek (link van hjfbuis) zijn inderdaad populair en staan ook bij Ali vanaf ong. EUR600. Tegen de tijd dat je een aantal fatsoenlijke lagers hebt gekocht en een een paar stukken goed staal om de rest van te maken zit je ook al aan dat bedrag. Dan moet je nog beginnen met bouwen, en maar afwachten hoe goed je hem kunt krijgen.

Je kunt ook proberen of je een oude "spindle cartride" kunt vinden en die reviseren.


P.s:
Valt het op dat ik ook wel eens van plan ben geweest om zelf een spindel te bouwen?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door FreesKever op 07 feb 2023 08:06, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 11995
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: freesspindel

Bericht door hugo stoutjesdijk »

Meerdere hoekcontact lagers achter elkaar doen ze om hogere krachten aan te kunnen, dus stabiliteit. (dat dat is om de kogels niet terug in je werk te zien is misschien een leuke bijkomstigheid)
Als zo'n spil een naaldlager voorin heeft, kan dat alleen als je een koffer naaldringen tot je beschikking hebt om net zo lang te passen tot je de juiste passing hebt.
Bij de AI draaibank hoofdas zit een dubbelrijig cilinder lager voor in, maar daar zit de binnenring op een conisch deel van de hoofdas en kun je dus met een moer die binnenring oprekken door heb strakker op de conus te drukken. (tot je het einde van de as (waar je nog even niet de lagers op hebt zitten) eigenlijk niet meer kunt wiebelen, dat is best strak dus)

Maar ik denk dat deze mensen er meer verstand van hebben. https://medias.schaeffler.de/de/design- ... rangements
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
FreesKever
Berichten: 624
Lid geworden op: 15 apr 2019 01:01

Re: freesspindel

Bericht door FreesKever »

hugo stoutjesdijk schreef: 07 feb 2023 08:00 Als zo'n spil een naaldlager voorin heeft, kan dat alleen als je een koffer naaldringen tot je beschikking hebt om net zo lang te passen tot je de juiste passing hebt.
Niet helemaal.
In de getoonde Maho spindel zitten helemaal geen lagerringen, en de cylinders draaien rechtstreeks op de as. Ik vermoed dat die in de fabriek een voor een op maat gehoond worden. (Of beter misschien: "werden". Ik twijfel of dit tegenwoordig nog gedaan wordt)

Edit: Of toch wel...
In die Maho fabriek hebben ze natuurlijk een heleboel van die lagerkransen op voorraad liggen, met naalden op diameter gesorteerd...
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 11995
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: freesspindel

Bericht door hugo stoutjesdijk »

FreesKever schreef: 07 feb 2023 08:19
hugo stoutjesdijk schreef: 07 feb 2023 08:00 Als zo'n spil een naaldlager voorin heeft, kan dat alleen als je een koffer naaldringen tot je beschikking hebt om net zo lang te passen tot je de juiste passing hebt.
Niet helemaal.
In de getoonde Maho spindel zitten helemaal geen lagerringen, en de cylinders draaien rechtstreeks op de as. Ik vermoed dat die in de fabriek een voor een op maat gehoond worden. (Of beter misschien: "werden". Ik twijfel of dit tegenwoordig nog gedaan wordt)

Edit: Of toch wel...
In die Maho fabriek hebben ze natuurlijk een heleboel van die lagerkransen op voorraad liggen, met naalden op diameter gesorteerd...
Juist ja. Ik heb voorkennis, niet direct maar iets roepen zoals je denkt dat het is.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
FreesKever
Berichten: 624
Lid geworden op: 15 apr 2019 01:01

Re: freesspindel

Bericht door FreesKever »

Ook:
Het maken van een goede spindel is nogal specialistisch werk. In een eerder geposte link kun je lezen dat de afstandringen tussen hoekcontact lagers tot op de micrometer nauwkeurig worden geslepen om de gewenste voorspanning te krijgen (en vlakheid enzo zal dan nog een orde grootte kleiner zijn). Bekende lagerfabrikanten verkopen complete sets met lagers en vulringen die dan in de juiste stand bij elkaar gemonteerd moeten worden.

Een aantal jaren geleden heb ik een nieuwe draaibank gekocht bij HBM. Een van mijn eerste werkstukken was een ronde as van ong.70mm en een klemring daar omheen. Die klemring moest soepel draaien, en met een simpele handbeweging goed klemmen. Ik ben er nogal van geschrokken hoe slecht dat ging. Het ding paste voor geen meter omdat de dingen die je op die (Nieuwe!) draaibank maakte simpelweg niet rond zijn. Ik heb het toen nog vrij goed kunnen krijgen door te honen met grid uit de straalkabine gecombineerd met dunne olie tegen het plakken. Maar met zo een draaibank kun je geen goede spindel maken.
Plaats reactie