PCB laten maken

Moderator: Moderators

Kjelt
Donateur
Berichten: 6259
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: PCB laten maken

Bericht door Kjelt »

Leeuwinga schreef: 26 okt 2021 11:50
als "producent" er zelf op plakken als je voor jezelf er van overtuigd bent dat het voldoet aan de CE eisen.
Dan ben je dus dan ook volledig juridisch verantwoordelijk :mrgreen:
Correct dat ben je toch voor alles wat je verkoopt of aan anderen levert ?
Waarom denk je dat ik geen pcb voor iemand wil ontwerpen waar 230VAC op zit ? :roll:
In dit geval ben je zoveel TuV/UL/EC/EMC ellende kwijt als je gewoon een goede externe 24V DC voeding gebruikt.
bartL
Berichten: 1154
Lid geworden op: 15 jan 2008 07:14
Locatie: Zuid hollandsche eilanden

Re: PCB laten maken

Bericht door bartL »

Leeuwinga schreef: 26 okt 2021 10:05 Misschien niet onbelangrijk als je ze inderdaad wil verkopen, en let op, wie wil er niet een ??
Is er een CE keur nodig die erop moet.
Het is niet mijn bedoeling om ze commercieel te verkopen. Als ik ze gebruik voor een klant worden ze "onderdeel van". Maar mochten er uiteindelijk geïnteresseerden zijn hier op het forum dan wil ik er natuurlijk best een paar meer mee laten komen. Geloof het of niet maar ik ben de beroerdste niet :P
Kjelt schreef: 26 okt 2021 10:19 Je zegt ik heb niets concreets maar je komt zelf ook niet met veel informatie.
Ik bedoelde met "concreets" ook iemand die wilde helpen eigenlijk, niet het ontwerp zelf. Ik wil alle plezier delen wat er nodig is maar aangezien het nogal ver van mijn bed is is het lastig in te schatten wat er op voorhand nodig is.
Kjelt schreef: 26 okt 2021 10:24 En ik zie nogal wat spullen uit China met CE sticker die echt niet voldoen :mrgreen:
Waarschijnlijk is dat geen CE sticker maar een "chinese export" sticker. Die deugnieten hebben dat logo bijna identiek gemaakt zodat ze hun troep op de Europese markt kunnen dumpen zonder certificering maar wel met een vertrouwd logo erop voor de koper.
Kjelt
Donateur
Berichten: 6259
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: PCB laten maken

Bericht door Kjelt »

bartL schreef: 26 okt 2021 12:33 Waarschijnlijk is dat geen CE sticker maar een "chinese export" sticker. Die deugnieten hebben dat logo bijna identiek gemaakt zodat ze hun troep op de Europese markt kunnen dumpen zonder certificering maar wel met een vertrouwd logo erop voor de koper.
Nee dat is een broodje aap. Chinese export was wat europese engineers gekscherend als bijnaam gaven maar het is niets officieels vanuit china of waar dan ook. De CE sticker is precies dat, de producent claimed dat het product aan de eisen voldoet.
Mochten er dan vervolgens flinke problemen ontstaan dan bestaat dat bedrijf opeens niet meer en zit in hetzelfde kleine fabrieks-schuurtje dezelfde mensen maar een andere naam :mrgreen:

https://www.europarl.europa.eu/doceo/do ... SW_EN.html
Laatst gewijzigd door Kjelt op 26 okt 2021 13:16, 1 keer totaal gewijzigd.
Leeuwinga
Berichten: 2977
Lid geworden op: 29 apr 2007 15:00
Locatie: Roden
Contacteer:

Re: PCB laten maken

Bericht door Leeuwinga »

Dan heet BARTL ineens bv. BARTM :lol:
benkr
Donateur
Berichten: 7731
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg

Re: PCB laten maken

Bericht door benkr »

Ik had, wederom al eerder gereageerd maar die reactie is weer eens verdwenen.
Niets en niemand houdt je tegen om zelf een CE certificaat met daarin het vermoeden van overeenstemming uitgesproken te maken.
Als je dat 'vermoeden van overeenstemming' vergezeld laat gaan van een goede risico analyse waarin je aantoont dat je alle mogelijke risico's hebt geïnventariseerd en daarbij een inschatting maakt van de kans dat iets optreedt, én het gevaar wat er daarbij ontstaat, je juridisch voldoende gedekt bent. Als er aantoonbaar iets gebeurd waar jouw product de oorzaak van is en je kunt aantonen dat je je uiterste best hebt gedaan om alle mogelijke risico's op een of andere manier te beperken dan zal een rechter daar in meegaan en zullen er geen nadelige dingen gebeuren.

Een van de dingen die b.v. aan de order moeten komen is dat één enkele fout nóóit mag leiden tot een gevaarlijke situatie.
Dat zijn de dingen die bij een testhuis op dit gebied ook daadwerkelijk worden getest, ergens een kortsluiting mag niet lijden tot brand om maar iets te noemen. Eigenlijk zijn dat alle punten die genoemd worden in de risico analyse.
Durf je zelf dit traject niet aan dan is een testhuis een goede keuze, zorg er dan wel voor dat het een testhuis is wat erkend is op het betreffende gebied. Voor het hier genoemde printje zijn bedrijven als Dare, Kema, Bicon en nog vele anderen hierin gespecialiseerd en bevoegd, hun oordeel is wettelijk erkend als basis voor een CE keurmerk.
Ik ga er nu snel en in vogelvlucht doorheen, maar als we het hebben over een printje zoals hier geschetst wordt zul je bij een testhuis voor enkele honderden Euro's een goedkeuring krijgen als het goed ontworpen is.

En wat Kjelt roept, dat een printje met een externe (adapter) voeding veel sneller een CE goedkeuring kan krijgen is maar ten dele waar, het is niet zo dat een apparaat wat is opgebouwd uit delen die allemaal individueel een CE goedkeuring hebben ook automatisch die CE goedkeuring krijgt. De kans is wel groot maar beslist geen zekerheid.
Bedenk ook dat de hele regelgeving continu aan wijzigingen onderhevig is, wat vorig jaar nog toegestaan was is nu aan voorwaarden gebonden.
Dat wereldje is eigenlijk alleen voor ingewijden toegankelijk, als je naar zelfcertificering wil gaan dan is het zaak om je goed te verdiepen in de vigerende regelgeving, en dat doe je niet even op een avondje.

Mocht je toch voor een print willen gaan dan zou ik het aanbod van DaBit met beide handen aangrijpen, dit soort dingen is zijn werk, hij is kind aan huis bij diverse testhuizen, als hij een product aflevert mag je er eigenlijk gerust van uitgaan dat een CE markering geen probleem is, maar dat ligt niet alleen aan dit printje, dat ligt aan het hele apparaat waar dat printje in moet komen. Ik vraag me daarom ook af of CE markering voor dit printje wel aan de orde is, als je dat printje in een apparaat of machine inbouwt dan moet het hele apparaat of machine opnieuw gecertificeerd worden, immers het apparaat wordt minimaal gemodificeerd en de risico's zullen dus heel waarschijnlijk veranderen.
bartL
Berichten: 1154
Lid geworden op: 15 jan 2008 07:14
Locatie: Zuid hollandsche eilanden

Re: PCB laten maken

Bericht door bartL »

Kjelt schreef: 26 okt 2021 13:07 Nee dat is een broodje aap.
Weer wat geleerd! Dan ben ik ook mooi beetgenomen want ik was ervan overtuigd dat dat echt uit China kwam. :idea:

@Benkr, bedankt voor je uitgebreidde antwoord. Echter dwalen we wel een beetje af. In tegenstelling van wat hier blijkbaar gedacht wordt weet ik heel goed wat een CE markering inhoud. Het is jarenlang onderdeel van mijn werk geweest om de documentatie op orde te brengen om machines te laten voldoen aan oa de CE. En in de serieproductie wordt dit behoorlijk serieus genomen. Echter heb ik die ervaring niet op het gebied van elektronica.
Op dit moment is dat eigenlijk nog helemaal niet van belang. Eerst de functionaliteit van het geheel goed testen....
benkr schreef: 26 okt 2021 20:04 Mocht je toch voor een print willen gaan dan zou ik het aanbod van DaBit met beide handen aangrijpen,
🤔 misschien had ik dit aanbod niet helemaal goed begrepen. Ik dacht dat hij een enkel experimenteer printje bedoelde. Daarnaast gaf hij aan er niet direct op te zitten te wachten en dat begrijp ik heel goed. Dus tenzij er niemand anders zn hand op steekt hou ik die even als backup. :mrgreen:
benkr
Donateur
Berichten: 7731
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg

Re: PCB laten maken

Bericht door benkr »

Nee, hij bedoelde een ontwerp wat rijp is om naar de PCB fabrikant te sturen.
Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 11017
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: PCB laten maken

Bericht door DaBit »

@BartL: Ik bedoel wel degelijk een set productiedata waarmee je naar een PCB fabriek naar keuze en/of assembleur kunt gaan. Dat gaatjesprintje kun je zelf ook wel schat ik zo.

Maar ook al is het simpel: het aantal uren wat er stiekum in zo'n project gaat kruipen is best aanzienlijk. Zo werkt dat nou eenmaal met alles wat productieklaar moet worden en jarenlang betrouwbaar dienst moet doen. De opbouw van de print moet beschreven worden, componenten moeten netjes getekend worden, de metadata zoals datasheet, fabrikant, fabrikantcode, leverancier, leveranciercode, etc. moet kloppen, assemblagetekeningen moeten gemaakt worden, enzovoorts. Uurtje hier, kwartiertje daar, en dat telt op. Als er dan 3 man opspringen en roepen dat ze het willen doen sluit ik wel lekker achteraan in de rij aan :mrgreen:

Kwa CE en blabla: het zal allemaal wel. Netjes het 230VAC deel op de print verwerken, netjes de print monteren zodat niemand makkelijk bij blootliggende delen kan komen zonder de boel los te schroeven, kabeltjes bij de invoerconnector netjes samen tierappen zodat een afbrekende draad niet gaat zwerven, en voor wat betreft het printje zit je wel goed in je machine. Je kunt er heel moeilijk over doen, maar erg nodig is het niet.
De belangrijkste wet in de wetenschap: 'hoe minder efficient en hoe meer herrie, hoe leuker het is'
Plaats reactie