Probleem met Altendorf servo ? Encoder?

Moderator: Moderators

demian
Berichten: 134
Lid geworden op: 04 apr 2020 17:20

Re: Probleem met Altendorf servo ? Encoder?

Bericht door demian »

Dank voor je uitleg.

Ik heb de machine vorig jaar in een veiling gekocht, ik kon hem niet testen. Ik heb maar net iets minder betaald dan wat gangbaar is voor deze machine maar niet veel minder. Ik heb al wat kosten gehad aan het vervangen van een sensor en nu dit. Achteraf had ik beter misschien een andere machine kunnen kopen, maar ik dacht dat het wel mee zou vallen.

Ik weet dus niks van de onderhoud geschiedenis maar ik verwacht er niet te veel van. Die sensor had door de vorige eigenaar vervangen kunnen zijn (voor de winkelaanslag) maar ze zetten liever potloodsteepjes met getalletjes er bij ipv de sensor te vervangen zodat de (servo gestuurde) winkelaanslag het weer deed. Lol.

Het lager voelen zal niet gaan, hij zit in een 'wagen' ingebouwd, daar zit de parallelgeleider op gemonteerd.
Ik denk ook dat er iets stuk is in het lager, maar die wagen er afhalen om te kunnen onderzoeken betekent ook aan het uiteinde de servo en overbrenging er afhalen en dat laat ik allemaal liever aan een specialist over. Het zal me wat gaan kosten maar als het dan opgelost is dan is het verder een prima machine. Denk ik, hoop ik.
Laatst gewijzigd door demian op 31 mei 2023 21:32, 1 keer totaal gewijzigd.
demian
Berichten: 134
Lid geworden op: 04 apr 2020 17:20

Re: Probleem met Altendorf servo ? Encoder?

Bericht door demian »

"
Een optie voor fout diagnose:
Beweeg en/of trek aan een kabel tijdens het bewegen. Als er dan een interne dradbreuk is, dan rekt de plastic isolatie wat en maakt het koper geen kontact meer, waardoor de fout zich voordiet."

Dit heb ik gedaan, het maakt niets uit, wat wel uit heeft gemaakt is het smeren van de spiraal as (was tijdelijk beter) en smeren via de nippels ( werd tijdelijk iets beter tot het moment dat hij alleen nog maar hapert als ik meer dan 100mm verplaats)

Ik denk dat het toch met de lagers te maken heeft, waarschijnlijk gewoon kapot of toch iets met smering maar ik krijg het niet goed door er vet in te spuiten.

Aan de andere kant, als ik de spiraalas met de hand draai, dus, riem van servo er af dan gaat het soepel.
Gebruikersavatar
serum
Berichten: 5419
Lid geworden op: 08 mar 2008 20:37
Locatie: Zwolle

Re: Probleem met Altendorf servo ? Encoder?

Bericht door serum »

Vraag ik mij af hoe soepel jij soepel vindt. Ik kan op mijn machine met een kogelomloop, zonder motor/snaar erop de as bewegen zodat de KO begint te draaien. Geen idee wat de spoed op jouw KO is, maar ik vermoed rond de 10 a 20mm/omwenteling. In dat geval zou je de wagen moeten kunnen bewegen als de snaar er niet op zit en moet de KO beginnen te draaien.

Voor hetzelfde geld is het de rem op de servo die niet goed ontkoppeld wordt. Kan echt van alles zijn. Hopelijk is de monteur kundig genoeg om wat basis dingen te checken zonder al te enthousiast te gaan vervangen..
demian
Berichten: 134
Lid geworden op: 04 apr 2020 17:20

Re: Probleem met Altendorf servo ? Encoder?

Bericht door demian »

Ik heb de riem van de servo afgehaald en dan aan het tandwiel gedraaid die op het uiteinde van de spiraalas zit. Dat ging redelijk soepel. Geen oneffenheden gevoeld tijdens het draaien en de wagen / parallelgeleider via het tandwiel meerdere keren met de hand helemaal heen en weer verplaatst om te voelen of er toch iets 'in zat'. Maar dat was dus ook niet zo.

Maar wat jij zegt kan ik zeker nog proberen, met de hand de parallelgeleider proberen te verplaatsen zonder riem er op. Dat geeft al weer wat meer informatie als blijkt dat ook gewoon goed of juist niet gaat.

Wat je zegt van die rem, dat zou ook goed kunnen. Haha, dit is ook waarom ik er een beetje gek van word, het kunnen zoveel dingen zijn inderdaad, maar dit brengt me wel dichterbij het probleem denk ik, dus alvast bedankt voor je suggestie.
FreesKever
Berichten: 641
Lid geworden op: 15 apr 2019 01:01

Re: Probleem met Altendorf servo ? Encoder?

Bericht door FreesKever »

Ik denk dat je met "spiraal as" de kogelomloop spindel bedoelt.

Die zijn relatief gevoelig voor vervuiling, en vervuiling kan er bij die dingen voor zorgen dat er af en toe een kogel blijft hangen...

Wat je kunt proberen is om via de vet/olie smeernippel (smeersysteem slang?) een aantal keer WD40 of een ander oplosmiddel in te spuiten, om daarmee het ding vanbinnen schoon te spoelen. (misschien kun je ook afdichtingsringen om de spindel zelf losmaken), en daarna te smeren.

Kogelomloopspindels lopen normaal ook zo soepel dat je de geleiding opzij kunt duwen als je de tandriem van de motor afhaalt. Door hard te duwen kan je dan ook een redelijk hoog toerental halen van die spindel.
demian
Berichten: 134
Lid geworden op: 04 apr 2020 17:20

Re: Probleem met Altendorf servo ? Encoder?

Bericht door demian »

Die schoonmaak truuk die je beschrijft kan ik proberen idd.

Ik ben net even op en neer gereden naar mijn werkplaats om de parallelgeleider zonder riem op en neer te bewegen zoals Serum beschreef.

Maar voor ik dat deed heb ik eerst even na de machine te hebben opgestart geprobeerd de geleider maximaal te verplaatsen via de besturing. En dat ging goed. 2x.
Bij de derde keer 1x haperen. Bij de 4e ook 1x haperen. Bij de 5e 2x haperen, nu ja, je voelt hem aankomen, bij de 6e keer 3x haperen enzovoort. Dit gedrag is me al eerder opgevallen.

Toen machine uitgezet. Riem eraf en met de hand de geleider over de volle breedte met de hand 20x heen en weer geduwd. Dit kost wel wat kracht zeker als je wat sneller wil maar het gaat op zich prima. Het is net geen of net wel beginners fitness om het zo te doen.
In ieder geval. Ik lette vooral op eventuele schokjes of haperingen, maar nee, het liep gewoon een soort van soepel.

Goed, riem er weer opgelegd, machine aan, 1x heen weer ging bijna helemaal goed op 1 hapering na. De 2e keer weer meer haperingen of noem het vastlopers, in iedergeval schiet de rem er steeds op die pas na 3 seconden weer vrijgeeft en kan ik verder.

Misschien had ik dat eerder moeten zeggen van het vrijgeven van die rem, want na iedere keer dat hij stopt en error e06 geeft kan je pas na 3 seconden weer verder. Dus de rem is er wel bij betrokken, tenminste dat weet ik niet zeker, 3 seconden na een e06 klik kan ik weer op start drukken en hoor ik een klik om vervolgens de geleider naar zijn positie te brengen tot hij weer vastloopt. Of het dan de rem is weet ik niet eigenlijk.

Lijkt er dus op dat iets steeds blokkeert maar alleen als de machine niet koud is of langer aanstaat.
Gebruikersavatar
serum
Berichten: 5419
Lid geworden op: 08 mar 2008 20:37
Locatie: Zwolle

Re: Probleem met Altendorf servo ? Encoder?

Bericht door serum »

Aan je inzet ligt het niet. :mrgreen:

Als het echt thermisch is?

Thermische problemen zijn lastiger te traceren, voor mij een verdachten zijn dan slechte solderingen op een print, halfgeleiders willen bij verschillende temperaturen nog wel eens anders reageren en condensatoren blijven toch een verdacht dingetje. En een kabelbreuk is ook nog niet uitgesloten, hoewel je er flink aan hebt lopen sjorren. Heb je voor de aardigheid de stuurkast al eens losgehad (spanning eraf) en de stuurkabels op de servocontroller (indien aanwezig) uitgeplugged en weer opnieuw ingeplugged? (contactweerstand kan ook oplopen over de jaren). Met een IR camera kan je op printniveau kijken wat er evt warm wordt, maar dan ben je al met een gedegen onderzoekje bezig. En zo stuk is het dan ook weer niet.

Schiet eens een plaatje van de servomotor zelf?

Met een fohn en een spuitbusje druklucht-op-de-kop kan je evt de boel versneld afkoelen en verwarmen.

Misschien eens checken wat de rem doet qua stuurspanning voordat de fout optreedt.

Nogmaals, allemaal een beetje koffiedik kijken zonder al te concrete achtergrondinformatie.
demian
Berichten: 134
Lid geworden op: 04 apr 2020 17:20

Re: Probleem met Altendorf servo ? Encoder?

Bericht door demian »

Haha, ja ik als ik me ergens in stort ga ik er altijd helemaal voor. :D

Hier is een kort filmpje van de Encoder, overbrenging en Servo met aansturing.

https://www.youtube.com/watch?v=Ee2B4p4kXN4

Maar electronische problemen opsporen dat gaat mij niet lukken, de stekkers los maken en opnieuw inpluggen kan ik wel doen.
Ik heb een compressor staan dus versneld afkoelen, en zelfs ook verwarmen kan ik ook doen, maar dat afkoelen wil ik nog wel proberen, dat verwarmen laat ik even voorbij gaan, straks maak ik iets kapot.
demian
Berichten: 134
Lid geworden op: 04 apr 2020 17:20

Re: Probleem met Altendorf servo ? Encoder?

Bericht door demian »

Maar, ik begin inmiddels te twijfelen of dat het vastlopen komt door iets wat acuut fysiek is of wat anders, onder een vastloper vesta ik dat bijvoorbeeld in de lager iets kapot is waardoor er echt iets vast loopt. Maar, na zo'n vastloper, duurt het 3 seconden voordat de machine 'alles weer vrijgeeft' en kan ik op start drukken, hoor ik een klik en gaat hij verder tot de volgende vastloper. Misschien is die vastloper de rem die er ineens in knalt, om wat voor reden dan ook. In ieder geval gaat de rem er op, want na 3 seconden 'geeft ie hem vrij'. Dus dan is de vraag, waarom gaat de rem er op. Wat triggert dat. Ik denk nu dat ik het in die hoek zoeken moet.

Sowieso ga ik een afspraak maken met de Groot, maar het is wel fijn als die monteur gericht naar het probleem kan zoeken en vinden ipv 20 dingen te doen die het allemaal niet zijn.
Gebruikersavatar
serum
Berichten: 5419
Lid geworden op: 08 mar 2008 20:37
Locatie: Zwolle

Re: Probleem met Altendorf servo ? Encoder?

Bericht door serum »

Dat Lika ding voorop de as is de encoder, zit deze wel goed verbonden met de uitgaande as van de motor? Er mag geen radiale speling tussen die 2 zitten. Zit achterop de motor de rem of is dat nog een encoder? (gaan er 2 draadjes naartoe of een hele bos)? Meest logisch zou zijn dat dat de rem is

Je zou de spanning op de rem kunnen meten, als die actief is staat er meestal 24V op (dan is de rem vrij) misschien valt die 24V ongepland weg.

Zo ziet het er op de SCM uit; die ronde potjes daar zitten de koolborstels achter. Die kan je zo losdraaien en de koolborstels controleren.
Mooi.. plaatjes uploaden gaat even niet alhier. Je moet het zonder doen. Maar er zitten 2 schroeven onder 180 tav het hart van de motor, die kan je eraf draaien bij deze scm om die koolborstels te checken
demian
Berichten: 134
Lid geworden op: 04 apr 2020 17:20

Re: Probleem met Altendorf servo ? Encoder?

Bericht door demian »

Daar achterop zit de rem volgens mij idd, en daarvan is de behuizing gisteren deels losgetrild en is er een schroefje is uitgevallen waardoor de behuizing scheef gaat zitten en begint te ratelen omdat de rem er tegen aanloopt, dit probleem heb ik sinds gisteren er bij gekregen, vreemd genoeg als ik het schroefje terug wil plaatsen (er missen er 2 van de 4) dan grijpt het nergens in vast, dat is ook al weer vreemd.

Radiale speling, daar moest ik even naar googlen wat dat is.

Euhm, ik heb daar even geen antwoord op, wat ik wel weet, is dat ik het idee heb dat de as van de servomotor lichtjes krom is,
de encoder trilt / wiebelt iets heb ik het idee als hij draait. Dat lijkt me sowieso niet goed, maar is niet iets voor mij om op te lossen.
Gebruikersavatar
serum
Berichten: 5419
Lid geworden op: 08 mar 2008 20:37
Locatie: Zwolle

Re: Probleem met Altendorf servo ? Encoder?

Bericht door serum »

Die encoder zit wel zo gemonteerd dat er iets speling op mag zitten, maar als dat meer dan een paar tiende mm is, dan is dat niet OK. Als ie een mm heen en weer zwabbert is er iets niet koosjer.

Die schroefjes in de rem zijn best wel verdacht. Ik denk dat je hebt gedaan wat je kon en dat je de koffiepot vast aan kan slingeren voor de monteur van de Groot.

Kan je ondertussen nog een kassie in elkaar knutselen of moet je je adem inhouden in de pausestand?
demian
Berichten: 134
Lid geworden op: 04 apr 2020 17:20

Re: Probleem met Altendorf servo ? Encoder?

Bericht door demian »

Haha, thanks, we knutselen gewoon door, gaat het niet zoals het moet dan moet het maar zoals het gaat. :mrgreen:
demian
Berichten: 134
Lid geworden op: 04 apr 2020 17:20

Re: Probleem met Altendorf servo ? Encoder?

Bericht door demian »

serum schreef: 31 mei 2023 14:01 Houtbewerkingsmachinesmafia.
Haha, ben ik inmiddels achter ja, ik ben in de markt voor een kantenlijmer, er is iemand die probeert me een tweedehands kantenlijmer te verkopen voor een hogere prijs dan de nieuwprijs. Je kan het natuurlijk proberen idd.. :mrgreen:

(als iemand nog een tip heeft voor een goede machine.. ;-) )

serum schreef: 01 jun 2023 09:59 Die encoder zit wel zo gemonteerd dat er iets speling op mag zitten, maar als dat meer dan een paar tiende mm is, dan is dat niet OK. Als ie een mm heen en weer zwabbert is er iets niet koosjer.
Misschien dat het een natuurlijke trilling is die ik voel, van de tandriem die in het tandwiel grijpt.
Die schroefjes in de rem zijn best wel verdacht. Ik denk dat je hebt gedaan wat je kon en dat je de koffiepot vast aan kan slingeren voor de monteur van de Groot.
Inderdaad, dat gaat het worden, verder kan ik er wel mee werken, maar fijn is anders.
Plaats reactie