Beginner zoekt machine, maar welke

Hier alle merken gekochte machine`s waar vragen over zijn of wat je met ons wilt delen.

Moderator: Moderators

terunky
Berichten: 19
Lid geworden op: 05 aug 2023 10:39
Locatie: Brouwershaven

Beginner zoekt machine, maar welke

Bericht door terunky »

Hi,

Al jaren wil ik dingen die niet bestaan. Meestal maak ik ze zelf. Maar ik wil een stapje verder. Moeilijkere onderdelen voor een mountainbike maken. onder andere: remklauwen en hendels, Linkage voorvork (als ik het aandurf) extra brede pedalen, Elektrisch ombouwen. En een hoop ander spul. Voornamelijk allemaal uit aluminium.

Ohja, Ik heb 0 ervaring met frezen, behalve een bovenfreesje van de lidl. Technisch inzicht heb ik wel, en genoeg vrije tijd :P

Paar vraagjes:
- zijn er ook kleine kwaliteit machines ? of allemaal dezelfde chinezen in een ander jasje zoals de hbm-optimum-torros-huvema-paulimot
- de Hbm machines, hoe nauwkeurig kan die frezen ?
- Ik heb al een paar geweldige bouwverslagen gelezen, Maar is het echt nodig om een nieuwe hbm uit elkaar te halen, en fatsoenlijk te reinigen/smeren ?
- Is een remklauw frezen uit een blok alu goed te doen ?
- Wat kost het zelf ombouwen naar cnc ?

Mijn oog valt vooral op de hbm 25 met digitale uitlees. En wellicht ombouwen naar cnc.
FreesKever
Berichten: 670
Lid geworden op: 15 apr 2019 01:01

Re: Beginner zoekt machine, maar welke

Bericht door FreesKever »

Je wilt een stapje verder als dingen die je zelf kunt maken?
Tja, dat komt ervan als je dingen wilt die niet bestaan.
Maar weet je wel wat er allemaal al bestaat?

Wat bedoel je met "een kleine machine"
De Datron Neo is b.v. vrij klein voor een CNC machine. Datron maakt wel kwaliteit.
https://www.datron.com/cnc-machines/datron-neo/
LPKF maakt ook mooie machientje, maar is nogal gespecialiseerd in PCB prototypes frezen.

De Chiron micro 5 is nog een leuk klein machientje. Werberijk is 78x56x50 mm en het hele ding past bijna in je broekzak.
https://www.factory5.tech/en_US/micro-5

En zo zijn er nog veel meer fabrikanten die gespecialiseerd zijn in CNC machines die zijn ontworpen om horloge formaat onderdelen te maken 24 uur per dag en jaren lang. Maar da's niet goedkoop.

Misschien is de PocketNC meer in jouw richting.
https://www.pentamachine.com/machines
Ziet er leuk uit, maar in de praktijk is het ook maar een hobby machientje en ontbreekt het aan motor vermogen en stijfheid.
Dus een fors compromis, opgedwongen door het nog (half) betaalbare prijskaartje.

Sorotec in Duitsland maakt en verkoopt ook leuke machinetjes als je in de markt bent voor een "portaal router". (Dus niet C-frame zoals HBM25)

HBM doet alleen handbediend. Nauwkeurigheid is daarmee volledig afhankelijk van het vakmanschap van degene die achter de machine staat.
Nieuwe machine uit elkaar halen en schoonmaken is sterk aan te raden met chinees spul. Vaak zit er slijp grid en spanen overal tussen. Je kunt die laten zitten, maar dat veroorzaakt extra slijtage. Het is maar wat je wilt.

Remklauwen (auto / motor?) voor vervoersmiddelen zijn veiligheids kritische onderdelen. Een keer iets dat klemt, of olie dat weglekt op het verkeerde moment en er is meer dan je transportmiddel kapot (of je rijdt iemand anders dood). Blijf daar maar uit de buurt met je hobby.
Pasgelden was er nog iemand die dacht van zichzelf dat hij wel onderzeeers kon bouwen en keuringen overbodig vond. Zie daar nu de gevolgen van.

Prijs van zelf ombouwen naar CNC is volledig "wat de gek er voor over heeft".
Onderstaande is een leuk speledingetje wat je voor EUR500 op je keukentafel hebt staan:
viewtopic.php?t=22102

Andere mensen geven meer dan EUR 1000 uit aan een enkele servo motor of kogelomloopspindel.
Het is allemaal afhankelijk van de nauwkeurigheid en kwaliteit die je wilt berijken.

Mijn oog valt vooral op de hbm 25 met digitale uitlees. En wellicht ombouwen naar cnc.
Ok, dat geeft een idee van welke kant jij uit wilt.
Op een CNC machine wil je heel graag kogelomloop spindels.
DamenCNC heeft passende ombouwsets voor BF20. Voor een BF25 willen ze hem misschien op maat maken:
https://www.damencnc.com/nl/machines/cnc-ombouwsets

Pasgeleden werdt op dit forum Paulimot genoemd. Die heeft BF25 achtige apparaten waar al kogelomloopspindels op zitten. Sterk aan te raden als je toch wilt gaan ombouwen. De kleinste Paulimot is denk ik onderstaande, maar ze hebben ook duurdere (grotere?) met kogelomloopspindels.
https://www.paulimot.de/Bohr-/Fraesmasc ... chem-Motor

Wat elektrische onderdelen betreft.
Ook daar is keuze in kwaliteit en prijs.
Goedkoopste wat "werkt" zijn open loop Nema23 motoren. Prijs iets van EUR80 per motor + aansturing (er zit dan nog geen voeding bij.
Die keuze wil ik echter ook afraden.
Voor ongeveer EUR100 heb je "closed loop" Nema23 motoren. Prijsverschil is erg klein, kwaliteit is een stuk beter.

Nog een stukje beter zijn de servo motoren. Pasgeleden zijn er nog wat via dit forum verkocht voor ik geloof EUR125 per stuk (plus driver).
Servo motoren hebben wel wat kennis nodig en moeten afgeregeld worden. Voor een eerste machine wil ik ze daarom afraden. "Meer snelheid" klinkt leuk, maar meestal wordt de snelheid toch bepaald door de frees die toch niet sneller door het materiaal kan. "Meer snelheid" zie je dan alleen terug in de ijlgangen, en voor een beginner ben je dan altijd te laat met op de noodstop drukken als je machine crashed of door een machineklem heen freest.
(Zulke dingen gebeuren door b.v. een enkele comma te vergeten of op een verkeerde knop te drukken). CNC machines zijn niet "kinderveilig".

Dus wat je ongeveer nodig hebt voor een leuk begin:
* Paulimot machine met kogelomloopspindels.
* 3 motoren met drivers.
* DC voeding voor bovenstande motoren. (Ook iets van EUR100 tot EUR200)
* Driver voor de hoofd mtor (b.v. frequentieregelaar of BLDC sturing, bij sommige machines is dit al inbegrepen).
* Interface print tussen PC en je Machine ( GRBL kan je voor EUR20 in elkaar knutselen. Eding CNC zit tussen EUR200 en EUR1200 (ongeveer))
* Een kast om alles in te stoppen.
* Kabels kabelrupsen enzo
* Een PC of laptop.

Dat zijn grofweg de hoofd onderdelen. Uiteindelijke prijzen moet je zelf optellen.
FreesKever
Berichten: 670
Lid geworden op: 15 apr 2019 01:01

Re: Beginner zoekt machine, maar welke

Bericht door FreesKever »

Hier ben ik weer...

Denk eens diep na over die "El Cheapo" machine / speledingetje.
Ik denk dat hij goed genoeg is om uit te proberen of je een CNC machine leuk vind om mee te werken (het is erg veel software en getalletjes goed krijgen) CNC is een heel andere beleving dan conventioneel waar je zelf aan handwieltjes draait.

Ik denk dat je op de El Cheapo ook bijna alle onderdelen voor een grotere en betere machine kunt maken.
En als die klaar is, verkoop je de El Cheapo weer voor EUR300 ofzo, of je geeft hem weg aan een arme student.
terunky
Berichten: 19
Lid geworden op: 05 aug 2023 10:39
Locatie: Brouwershaven

Re: Beginner zoekt machine, maar welke

Bericht door terunky »

Bedankt Freeskever, een hoop leesvoer !

Ja ik wil een stapje verder, zelf onderdelen voor de mountainbike maken.

Als voorbeeld zou ik graag fatsoenlijke mountainbike remmen willen maken. Of motorcross remmen monteren als ze zouden passen. Wat er op de huidige markt te koop is, is poppenhuis spul. ik heb de krachtigste remmen van verschillende merken gehad, en in de alpen bijna niet meer kunnen remmen (levensgevaarlijk!) omdat de zuigers smelten, en mijn handen geen kracht meer hadden van verzuring (van het knijpen). Technisch gezien zijn mountainbike remmen te klein en fragiel ontworpen. Uiteraard stapsgewijs veilig het eindproduct testen. Kan nooit slechter zijn dan een aantal remmen die ik heb gehad :lol:

Mooie professionele machines, die eerste paar linkjes, ver buiten het budget voor de hobby. maar ze bestaan dus wel !

Die el cheapo lijkt er ook wel erg geinig uit te zien. Zeker om het cnc te leren.

Ah, de hbm's hebben dan geen kogelomloop spindels. De prijs komt ergens vandaan natuurlijk. Dan zijn de Paulimot's wel beter. Uit elkaar halen om netjes schoon te maken is dus wel een must zo te lezen. Ik houdt er wel van dat mijn spullen in de best mogelijke staat verkeren.

Ombouwen naar cnc is verassend nog best betaalbaar. Maar wel een hele winter werk. Wat stiekem ook gewoon leuk is om te doen.
Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Donateur
Berichten: 13818
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: Beginner zoekt machine, maar welke

Bericht door Arie Kabaalstra »

FreesKever schreef: 07 aug 2023 19:27 Remklauwen (auto / motor?) voor vervoersmiddelen zijn veiligheids kritische onderdelen. Een keer iets dat klemt, of olie dat weglekt op het verkeerde moment en er is meer dan je transportmiddel kapot (of je rijdt iemand anders dood). Blijf daar maar uit de buurt met je hobby.
Hold my Beer! :lol:

Afbeelding

Eigengebouwde Hydraulische schijfremmen. gebouwd in 1994, Nog met gewoon Conventionele machines.. Waaronder een schaafbank, maar ook gewoon de ijzerzaag en de slijptol, Remblokken zijn "gehalveerde" EBC FA47 blokken.

met een goede Freesmachine, en een Goudgerand stukje Alu, is het frezen van die tangen het probleem niet.., alleen de Rubbers die de zuigers een haartje terug moeten trekken.. daar zit em de Crux.. gewone O-ringen hebben net te weinig kracht, die glijden wel, maar trekken niet genoeg terug.

Maar.. zoals je wellicht wel weet.. de verhouding Knijpkracht-remkracht is afhankelijk van de Diameters van de Zuiger in de Pomp, en de zuigers in de Tang.. 'k heb daar indertijd een Excelletje aan gewijdt, met als "Benchmark" de Remmen van een 125 cc Crosser..
'k heb er momenteel Radiale Shimano Rempompen op zitten, met voorzover ik weet8 mm remzuigers in de Pomp, en 2 x 16 mm in de Tangen (die zijn Zwevend op gehangen..
Je verhouding groter kiezen, levert op dat je verder moet knijpen.. als dat het geval is.. dan zijn je schijven te klein..'tlastige is.. op een MiniBike kun je met 4"Wielen niet veel groter gaan dan 120 mm.

Voor zulke onderdelen kun je al gerust aan de slag met een kleine machine..
hfjbuis
Donateur
Berichten: 3148
Lid geworden op: 13 feb 2017 00:26
Locatie: Hoensbroek

Re: Beginner zoekt machine, maar welke

Bericht door hfjbuis »

terunky schreef: 07 aug 2023 16:44 - Ik heb al een paar geweldige bouwverslagen gelezen, Maar is het echt nodig om een nieuwe hbm uit elkaar te halen, en fatsoenlijk te reinigen/smeren ?
Ik heb 2 draaibanken van HBM. Uit elkaar te halen, schoon maken, smeren en afstellen is echt nodig. Daarnaast heb ik de kleine draaibank met wat eenvoudige aanpassingen een stuk beter gemaakt. Op beide draaibanken kan ik op 0.01 mm nauwkeurig (staal) draaien. Op de kleine HBM300 kost het wat meer moeite. Ik zou ze beiden zonder bedenkingen weer kopen.
Hier mijn ervaringen met de BF290 draaibank. https://www.cnczone.nl/viewtopic.php?p=192981#p192981
terunky schreef: 07 aug 2023 16:44 - de Hbm machines, hoe nauwkeurig kan die frezen ?
Ik heb een kleine HBM BF16 manuele freesmachine. Dat is een lichte machine en als ik die niet te zwaar belast, dan kan ik met veel meten 0.02 mm halen bij het frezen van staal. Ik heb deze gekocht, in onderdelen de trap opgedragen, een DRO (X en Y) erop gezet en sindsdien doet hij wat je mag verwachten.
Als ik de ruimte had en het hok op de begane grond, dan zou ik een SX4 met KO spindels kopen bij Paulimot. Dat is een stabielere machine die ook "eenvoudig" is om te bouwen naar CNC.
There are only 2 limits, the sky and your imagination
FreesKever
Berichten: 670
Lid geworden op: 15 apr 2019 01:01

Re: Beginner zoekt machine, maar welke

Bericht door FreesKever »

Wat HBM (of eigenlijk goedkope Chinese) draaibanken betreft.
Behalve schoonmaken en afstellen, kijk ook gelijk met een streng oog hoe het in elkaar zit.

Bij de draaibank die ik gekocht heb zat het kuis support vast met iets van slotbouten in een ronde T-gleuf. Tja, dat blijft hangen, maar gaat wel uitleuteren en je gietijzer afbrokkelen na verloop van tijd. Ik heb het gebuikt als een goede oefening voor mijn verdeelapparaat en 2 kromme T-gleuf moeren gefreesd die goed in die ronde T-gleuf passen.
En zo heb ik nog wat dingen aangepast.
Ietes maken met vilt wat je in olie kunt drenken zodat de langsgeleiding langer nat blijft is ook te overwegen, en zo is er nog meer.

Wat de olie betreft:
HBM radde me aan om de Chinese olie een paar weken of maanden te laten zitten om het vuil wat los te weken als de olie overal komt tijdens gebruik en om daarna de tandwielkast te spoelen en er betere olie in te toen.

Nog een punt is de achterkant van de spindel waar je de tandwielen voor dradsnijden enzo kunt verwisselen. De holle hoofd spindel as is te kort, met als gevolg dat spanen vandaf de klauwplaat langzaam die kast inrollen. Spanen en tandwielen gaan ook niet goed samen, dus daar moet je ook wat aan doen. B.v. een opvangbakje net onder de hoofdspindel, of hem wat verlengen met een stuk PVC pijp o.i.d.

Blijkbaar hoort het erbij. Het is het gevolg van geen "echte" draaibank kunnen betalen.
Ik wil niet te hard klagen. Je krijgt best veel machine voor relatief weinig geld, maar voor dat geld moet je er wel wat tijd bijsteken om details goed te krijgen.
hfjbuis schreef: 07 aug 2023 23:12 Als ik de ruimte had en het hok op de begane grond, dan zou ik een SX4 met KO spindels kopen bij Paulimot. Dat is een stabielere machine die ook "eenvoudig" is om te bouwen naar CNC.
Dat is iets wat ik ook aan wil raden. Al die lichte hobby machientjes zijn erg marginaal kwa stijfheid en motor vermogen. Ik heb zelf een eenvoudige BF30 met ronde kolom, maar die is wel redelijk stijf, en een broer van mij met z'n BF30 heeft 3x zoveel tijd nodig om iets "flink te verspanen" waar ik even snel een 63mm mantelkopfrees doorheen duw. Ik moest zijn BF25 (of wat daarop lijkt) aanpassen omdat hij hem ook omgebouwd heeft naar kogelomloopspindels, en ik heb even de binnenkant van de tafel waar de X-as moer moet komen vlak gefreest. Hij stond verbaasd te kijken dat ik er gewoon even die frees doorheen duwde.

Ook heel tof dat die SX4 een 30mm stijlkonus heeft. Das een stuk beter met gereedschapwisselen, en stijver tijdens frezen.
En het prijsverschil is niet zo groot. De enige reden om het niet te doen is als je echt geen ruimte hebt. Maar zelfs dan zou ik liever een muur uitbreken of een kelder uitgraven om meer ruimte te maken.
FreesKever
Berichten: 670
Lid geworden op: 15 apr 2019 01:01

Re: Beginner zoekt machine, maar welke

Bericht door FreesKever »

Ook nog belangrijk:

Als je een nieuwe machine koopt, wil je ook een machineklem, een heel bosje frezen, spul om die frezen in de spindel te zetten. Opspanplaten en opspan set met die "getrapte blokjes" een setje 25-50-75mm blokken meetgereedschap en nog meer.
Bij ekaar komt dat ook al heel snel tusen EUR1000 en EUR2000 uit. Maar je hoeft het niet allemaal tegelijk te kopen, maar uiteindelijk zal je wel zoiets investeren.

Ik zie dit als nog en extra reden om voor een stevige machine zoals de SX4 te gaan. "Duur" is het toch al, en in verhouding maakt het prijsverschil dan niet meer zoveel uit, terwijl je 20 jaar plezier van zo een machine kunt hebben. En EUR6000 totaal is dan nog maar EUR300 per jaar.
Toen ik 18 was, was ik blij dat ik mijn RongFu30 kon kopen. Nu zou ik liever wat doorsparen als het moet en dan een half of heel jaar later de zwaardere machine kopen. Wat is nu een jaar? Die dingen worden steeds korter als je ouder wordt.

Edit:
Nog een heel belangijk punt:
De DC motoren met borstels zoals je vaak ziet op BF25 en aanverwanten zijn heel slecht van kwaliteit. Het gebeurt wel dat zo'n motor 2 of 3x doorbrand (oververhitte koolborstels) voordat je een motor hebt die heel blijft. Op die Paulimot zitten betere motoren.
Gebruikersavatar
P1-Engineering
Donateur
Berichten: 463
Lid geworden op: 27 aug 2019 23:28
Locatie: Haarlem

Re: Beginner zoekt machine, maar welke

Bericht door P1-Engineering »

terunky schreef: 07 aug 2023 20:49 Bedankt Freeskever, een hoop leesvoer !

Ja ik wil een stapje verder, zelf onderdelen voor de mountainbike maken.

Als voorbeeld zou ik graag fatsoenlijke mountainbike remmen willen maken. Of motorcross remmen monteren als ze zouden passen. Wat er op de huidige markt te koop is, is poppenhuis spul. ik heb de krachtigste remmen van verschillende merken gehad, en in de alpen bijna niet meer kunnen remmen (levensgevaarlijk!) omdat de zuigers smelten, en mijn handen geen kracht meer hadden van verzuring (van het knijpen). Technisch gezien zijn mountainbike remmen te klein en fragiel ontworpen. Uiteraard stapsgewijs veilig het eindproduct testen. Kan nooit slechter zijn dan een aantal remmen die ik heb gehad :lol:

Mooie professionele machines, die eerste paar linkjes, ver buiten het budget voor de hobby. maar ze bestaan dus wel !

Die el cheapo lijkt er ook wel erg geinig uit te zien. Zeker om het cnc te leren.

Ah, de hbm's hebben dan geen kogelomloop spindels. De prijs komt ergens vandaan natuurlijk. Dan zijn de Paulimot's wel beter. Uit elkaar halen om netjes schoon te maken is dus wel een must zo te lezen. Ik houdt er wel van dat mijn spullen in de best mogelijke staat verkeren.

Ombouwen naar cnc is verassend nog best betaalbaar. Maar wel een hele winter werk. Wat stiekem ook gewoon leuk is om te doen.
Dan ben ik vooral nieuwsgierig wat voor afdalingen je doet als zelfs de zuigers smelten.... of is het een kwestie van teveel remmen.... :mrgreen:
Met een setje HopeTech V4 remmen moet je toch een eind kunnen komen?. Heb ze zelf met een 200mm rotor voor en 180mm achter.

Frezen van een remklauw is denk ik nog niet zo lastig, een fatsoenlijk ontwerp, dat beter is dan wat er te koop is lijkt mij nog wel een uitdaging.
assink
Berichten: 2494
Lid geworden op: 03 mar 2009 09:06
Locatie: Twente
Contacteer:

Re: Beginner zoekt machine, maar welke

Bericht door assink »

Als je de ruimte en krachtstroom hebt, zou ik helemaal niet gaan lopen kloten met chinees spul.
Maar een oudere industrie machine pakken.
Stond laatst een hele mooie fp3 te koop, die wel een nieuwe besturing nodig was.
Die machine koop je voor peanuts, en mits niet mishandeld een veel betere basis dan elke BF** achtige machine.

En nog goed aangeven wat je budget is?
terunky
Berichten: 19
Lid geworden op: 05 aug 2023 10:39
Locatie: Brouwershaven

Re: Beginner zoekt machine, maar welke

Bericht door terunky »

ja ik ben zeker bekend met de verhoudingen van de zuigers, en hoe groter de verhouding hoe meer slag je moet maken met de hendel. o ringen zijn natuurlijk niet goed, daar zijn quad ringen voor. bij het remmen vervormd deze, en bij loslaten van de rem trekt de quad ring weer recht en trekt zo de zuiger mee terug. Goede remmen ontwerpen lijkt me erg lastig, maar gaaf om daar mee te experimenteren.

Ik heb op het moment de hope v4 met 203 voor en achter schijven. Vorig jaar waren de sram guides gesmolten. Afdalingen van +30 % naar beneden (te stijl om te lopen) slepend remmen 20 minuten lang. Niet slepend remmen kan ik niet, als je de remmen 2 seconden los laat ga je gelijk van 20 naar 30 km/h. Een voorbeeld van zulke afdalingen is de Megavalange. Random video van youtube: https://www.youtube.com/watch?v=LkMBvntR1cM

Die mensen lijken wel tevreden te zijn over hun remmen, ik niet :oops: :lol: En ik heb last van artrose in mijn handen, dat helpt ook niet echt mee.

Ik ga er inderdaad wel vanuit dat naast de machine, nog een 1000 euro aan accessoires bij komt.

Helaas is mijn werkkamertje 3 x 2.7 meter. en er staan nog kasten en een flinke werkbank in. Een 100-150 kg machine is wel de max. Die sieg sx2.7 of sx3.0 lijken me wel mooi. Borsteloze motor vinden de buren ook wel fijn :lol: Ik ben nu een beetje aan het inlezen over de verschillende frezen en machineklemmen. Prijzig spul hoor :shock:
Kjelt
Donateur
Berichten: 6419
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: Beginner zoekt machine, maar welke

Bericht door Kjelt »

assink schreef: 09 aug 2023 09:12 Als je de ruimte en krachtstroom hebt, zou ik helemaal niet gaan lopen kloten met chinees spul.
Maar een oudere industrie machine pakken.
Stond laatst een hele mooie fp3 te koop, die wel een nieuwe besturing nodig was.
Die machine koop je voor peanuts, en mits niet mishandeld een veel betere basis dan elke BF** achtige machine.
Op zich mee eens dat het een veel betere basis is.

Dan heb je twee keuzes:
1) de originele besturing en servos etc behouden, als je verstand hebt van elektronica en de toegang hebt tot alle reserve onderdelen voor hobbie prijzen vooral doen. Pas wel op met de staat van de geleidingen, KO moeren etc. 20 jaar 12/5 productie heeft zo zijn tol, een instructie of leer machine is dan vaak in betere staat.

2) retrofit, dan moet je echt alles bijna vervangen, besturing, servos + drivers, bekabeling, sensoren, misschien zelfs de freesspindel als je pech hebt of meer luxe wilt (hogere toerentallen, ATC, etc.)
Dan ben je voor je het weet 6000 euro tot 10000 euro armer aan de onderdelen (als je nieuw in EU koopt).

Het zijn altijd afwegingen die je wilt maken.
Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Donateur
Berichten: 13818
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: Beginner zoekt machine, maar welke

Bericht door Arie Kabaalstra »

Daar ben ik het volmondig mee eens.. Heb je een "hok met krachtstroom" ?
2de hands Professionele machine kopen..
Kjelt schreef: 09 aug 2023 11:00 Dan ben je voor je het weet 6000 euro tot 10000 euro armer aan de onderdelen (als je nieuw in EU koopt).
'k heb eens rondgevraagd.. Als je 10K voor een Retrofit nodig hebt.. doe je er beter aan om bijvoorbeeld een 2de hands Fanuc Robodrill te zoeken.. die doen zo rond de 14K wat ik begrepen heb.. genoeg ruimte voor de Hobbyist, niet te groot qua formaat.. en een Fanuc besturing.. nou ben ik persoonlijk geen fan van Nafuc.. maargoed.. ik heb er dan ook niet of nauwelijks mee gewerkt..

Wat ook "Leuke" machines zijn, de EMCO VMC200.. da's wel een tamelijk lijvige machine, maar Retrofitten?.. er zit een EMCOtronic TM02 besturing op, net als op mijn EMCOturn 120.. en die besturing bevalt mij persoonlijk eigenlijk prima..
Gebruikersavatar
javanree
Berichten: 1025
Lid geworden op: 10 mei 2011 12:16
Locatie: Renswoude
Contacteer:

Re: Beginner zoekt machine, maar welke

Bericht door javanree »

Arie Kabaalstra schreef: 09 aug 2023 11:24 'k heb eens rondgevraagd.. Als je 10K voor een Retrofit nodig hebt.. doe je er beter aan om bijvoorbeeld een 2de hands Fanuc Robodrill te zoeken.. die doen zo rond de 14K wat ik begrepen heb.. genoeg ruimte voor de Hobbyist, niet te groot qua formaat.. en een Fanuc besturing.. nou ben ik persoonlijk geen fan van Nafuc.. maargoed.. ik heb er dan ook niet of nauwelijks mee gewerkt..
Een Robodrill is een leuke machine maar heet niet voor niets "Drill" ; ja je kunt er licht freeswerk op doen, maar een meskop 40mm in RVS 316 is al op de grens als je 1mm wilt pellen. Heb er een jaartje mee mogen werken en het zijn leuke machientjes. Let wel op dat het ding ook behoorlijk krap is qua omhuizing ; er mag eigenlijk nergens iets buiten de tafel steken. In de praktijk hadden wij er vaak een of meerdere zijpanelen uit om langere werkstukken op te kunnen spannen.

En zorg dat je de boeken er bij krijgt ... ding heeft een paar eigenaardigheden zoals bij de toolwissels, als dat mis gaat en het is de 1e keer kun je echt niet zonder boek. Verder was de Fanuc besturing op die dingen prima, al ligt dat er ook aan welke opties er wel/niet bij zijn gekocht. Volgens mij goldt bij die machines ook nog dat je dingen als boor cycli apart diende te kopen.
Plaats reactie