Bruikbare G-code

Vragen die je boven niet kwijt kunt, kan je hier stellen.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
newhumanoid
Berichten: 90
Lid geworden op: 07 okt 2022 17:23
Locatie: Oekraïne, Nikolajev

Re: Bruikbare G-code

Bericht door newhumanoid »

-
Gebruikersavatar
newhumanoid
Berichten: 90
Lid geworden op: 07 okt 2022 17:23
Locatie: Oekraïne, Nikolajev

Re: Bruikbare G-code

Bericht door newhumanoid »

Ik wilde verwijderen... Maar er waren veel berichten. Sorry. Ik weet niet hoe ik ze hier moet verwijderen
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 11142
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Bruikbare G-code

Bericht door hugo stoutjesdijk »

keesfrees schreef: 22 jan 2023 20:46
hugo stoutjesdijk schreef: 22 jan 2023 19:31 Ik kom wel iets tegen over formatting met landcode . .
Waar kom je dat tegen ?
Is specifiek voor formatting nummers in C# en misschien andere programmeer talen.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 11142
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Bruikbare G-code

Bericht door hugo stoutjesdijk »

newhumanoid schreef: 22 jan 2023 21:38 Ik wilde verwijderen... Maar er waren veel berichten. Sorry. Ik weet niet hoe ik ze hier moet verwijderen
Maakt niet uit, wij zijn niet zo streng. ;-)
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
keesfrees
Berichten: 3130
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen

Re: Bruikbare G-code

Bericht door keesfrees »

hugo stoutjesdijk schreef: 22 jan 2023 19:31 Ik kom wel iets tegen over formatting met landcode, kan zo even niet bepalen of daar de crux zit.
Console.WriteLine(doubleNumber.ToString("F3", CultureInfo.CreateSpecificCulture("es-ES")));
// Displays -1898300,199
In dit geval vermoedelijk met een spaanse formatting, maar daar zou dus ook iets van us moeten kunnen staan.
Met een zoektochtje kom ik op :
https://learn.microsoft.com/en-us/dotne ... at-strings

Maar, hoe dan ook blijft het gedoe als het door elkaar gebruikt wordt.
Met de tijd instelling heeft men daar al wel een goede oplossing voor, alles in UTC en dan een verschuiving per tijdzone.
Zoiets zou met comma en punt ook kunnen, een speciale code voor punt en comma en dan die lokaal omzetten naar de de juiste punt en comma ( leg ik dat duidelijk uit zo ? )
Wie regelt dat even :-/
Laatst gewijzigd door keesfrees op 23 jan 2023 11:35, 1 keer totaal gewijzigd.
handig aanhalen (citeren, quoten) : https://cnczone.nl/viewtopic.php?f=37&t=12599
hfjbuis
Donateur
Berichten: 2408
Lid geworden op: 13 feb 2017 00:26
Locatie: Hoensbroek

Re: Bruikbare G-code

Bericht door hfjbuis »

Je kunt, zoals @newhumanoid aangeeft, (op meerdere plaatsen) de notatie van datum en getallen vervangen. Ondanks dat, kon ik mijn probleem onder windows 10 niet reproduceren ongeacht welk land, taal, toetsenbord, of notatie systeem ik gebruikte.
Het probleem trad op onder windows11 bij de keuze van een "vreemd" toetsenbord (weet niet meer welk). Het toont weer aan dat software schrijven niet eenvoudig is, dat testen grootschalig moet gebeuren en dat foutloze software een zeldzaamheid is.
Zonder verandering geen verbetering. Soms is niets meer veranderen al een verbetering.
Gebruikersavatar
newhumanoid
Berichten: 90
Lid geworden op: 07 okt 2022 17:23
Locatie: Oekraïne, Nikolajev

Re: Bruikbare G-code

Bericht door newhumanoid »

Meer veranderingen. Nu worden de laatst geselecteerde attributen onthouden
Versie op het oude adres
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 11142
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Bruikbare G-code

Bericht door hugo stoutjesdijk »

keesfrees schreef: 22 jan 2023 21:44 een speciale code voor punt en comma en dan die lokaal omzetten naar de de juiste punt oen comma
Wie regelt dat even :-/
Als jij dan Bil Gates even belt. ;-)

Misschien dat ze over 40 jaar zover zijn, ik weet nog dat de Duitse DOS filenamen met ß kon gebruiken, daar kreeg je in Nederlandse of US DOS echt een error op, en renamen lukte ook niet. (totdat Norton z'n intrede deed)
Zoiets doet acad het inderdaad wel met de vertaalde instructies, in de scripts (of hoe die macro's bij acad heten) worden dan de 'internationale' commando's gebruikt. (niet heel moeilijk, volgens mij doet _line het dan altijd)
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
Gebruikersavatar
newhumanoid
Berichten: 90
Lid geworden op: 07 okt 2022 17:23
Locatie: Oekraïne, Nikolajev

Re: Bruikbare G-code

Bericht door newhumanoid »

hugo stoutjesdijk schreef: 23 jan 2023 08:06
Als jij dan Bil Gates even belt. ;-)
In feite is dit niet moeilijk om binnen uw programma te doen. En ondersteunen zelfs meerdere scheidingstekens tegelijk, een komma, een punt of iets anders
Gebruikersavatar
hainjedaf
Donateur
Berichten: 2110
Lid geworden op: 01 aug 2011 10:01
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Bruikbare G-code

Bericht door hainjedaf »

hugo stoutjesdijk schreef: 23 jan 2023 08:06 Als jij dan Bil Gates even belt. ;-)

gewoon een zoek-en-vervang dingetje...
Met vriendelijke groet,
Marout Borms,
Amsterdam

Prusa Mini met OctoPrint
Lulzbot TAZ Pro met OctoPrint
bartL
Berichten: 1228
Lid geworden op: 15 jan 2008 07:14
Locatie: Zuid hollandsche eilanden

Re: Bruikbare G-code

Bericht door bartL »

Bill Gates heeft het toch veel drukker met andere zaken? Virussen, microchipimplantaten, reptielen, pedofilie... :P

Even terug ontopic.
Het laatste programmaatje van Newhumanoid werkt bijna helemaal goed. Echter gaat het bij G2 en G3 nog niet helemaal goed omdat de I en de J niet goed omgezet worden. Zie hieronder, I0008 J0$ zou I0.8 J0 moeten worden en I0 J0008$ zou I0 J0.8 moeten worden.
In mijn openingspost stonden deze er niet bij :oops: maar ik had ook niet verwacht dat er een dergelijk goed werkende oplossing voor zou komen. :mrgreen:

Code: Selecteer alles

    813    814 N0518 G03 X0745 Y-0197 I0008 J0$
    814    814 N0519 G01 X0255$
    817    818 N0520 G03 X0247 Y-0205 I0 J0008$
Gebruikersavatar
newhumanoid
Berichten: 90
Lid geworden op: 07 okt 2022 17:23
Locatie: Oekraïne, Nikolajev

Re: Bruikbare G-code

Bericht door newhumanoid »

bartL schreef: 24 jan 2023 15:36 Zie hieronder, I0008 J0$ zou I0.8 J0 moeten worden en I0 J0008$ zou I0 J0.8 moeten worden.
U kunt de nieuwe versie downloaden ;-)
bartL
Berichten: 1228
Lid geworden op: 15 jan 2008 07:14
Locatie: Zuid hollandsche eilanden

Re: Bruikbare G-code

Bericht door bartL »

Helaas, ik loop nu weer tegen het volgende probleem aan. En deze is wat lastiger denk ik.
Blijkbaar geeft mijn output file vanuit CAD geen negatieve waardes aan de I en de J maar verwacht Eding dit wel.
Onderstaand een paar regels uit mijn test bestandje.
In regel 186 zou de I negatief moeten zijn want van X105 naar X90 is de beweging in negatieve richting.
In regel 188 is de J wel juist want van Y-95 naar Y-80 is de beweging in positieve richting.

Lijkt me niet eenvoudig maar is dit er nog in te bouwen?

Code: Selecteer alles

 N0184 X105.0 Y-10.0 
 N0185 Y-80.0 
 N0186 G02 X90.0 Y-95.0 I15.0 J0.0 
 N0187 G01 X10.0 
 N0188 G02 X-5.0 Y-80.0 I0.0 J15.0 
 
Gebruikersavatar
newhumanoid
Berichten: 90
Lid geworden op: 07 okt 2022 17:23
Locatie: Oekraïne, Nikolajev

Re: Bruikbare G-code

Bericht door newhumanoid »

bartL schreef: 24 jan 2023 16:43
Geef me de broncode met deze variabelen. Niet omgezet.
Ik zal er over nadenken. Kan ik er iets aan doen :|

P.S. Ik zou graag alle code volledig uit CAD willen hebben met alle G-commando's, misschien zijn er nog steeds wonderen
Plaats reactie