instellen A-as in CNC

Vragen die je boven niet kwijt kunt, kan je hier stellen.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
beagle
Berichten: 149
Lid geworden op: 17 nov 2008 11:04
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

instellen A-as in CNC

Bericht door beagle » 08 sep 2018 16:37

Even een vraagje aan de mach-3 of mach-4 of de edingCNC spec's hier.

Ik werk wel niet met één van deze programma's doch wel op een mac met EazyCNC.
Nu is dat juist uitgebreid met een A-B-C rotational axis. En zit ik even met een theoretische vraag.

Nu heb ik :
1rev stepmother = 400 steps
6rev stepmotor is 1rev A-as.
Dus:
1 rev stepmotor = 60°
400 steps = 60°. ---> 400/60= 6.6666666 ..... 667 steps/1°
Lijkt mij nogal onhandig...

Hoe is de instelling in die andere programma's als je 1 graad in je A-as wil draaien.
Is die A-as in xxx steps/degree installing of hoe zit dat ??
Kan iemand mij enige uitleg verstrekken.
Ship modelling is not a hobby, it has become a way of live.
Als je ouder wordt, wordt alles slechter, behalve het vergeten, dat wordt steeds beter

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6744
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: instellen A-as in CNC

Bericht door hugo stoutjesdijk » 09 sep 2018 00:03

Je moet je gewoon niet druk maken over 1 stap resolutie. Dus als je op 1 graden gaat staan zou je er misschien 1 stap naast kunnen zitten.
Nou, dat zit je toch wel ook al komt het theoretisch precies uit.
De volgende keer wil je misschien op 3.45 graden uitkomen en dat is theoretisch ook weer geen mooie afgeronde hele stap.
Die besturing houd het heus wel netje in de gaten dat het ''gemiddeld' goed gaat.
En ander nog even nadenken over een andere overbrengverhouding, waar dan ook weer afwijking in zit.

De besturing weet helemaal niets over mm of graad, die doet gewoon een beetje de tel bijhouden, dat wij dat nu mm noemen of graad dat maakt hem niets uit.
Dus ja op een lineaire as zijn het stappen / mm en op een ronddraaiende beweging zijn het stappen per graad. Maar als jij liever met radialen werkt kun je natuurlijk ook zo opgeven dat het stappen per radiaal zijn, of als je liever met 400 graden op een cirkel werkt (dat heten geloof ik gon's) dan geef je de stappen zo op dat ie bij 400 een hele omwenteling maakt.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

benkr
Donateur
Berichten: 3234
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: instellen A-as in CNC

Bericht door benkr » 09 sep 2018 09:48

Ik zou wel een aantal microsteps instellen (mits je driver dat kent natuurlijk) om de resolutie wat te verhogen. Denk aan 8 of 16 microsteps, meer is niet zinnig meer.

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1903
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: instellen A-as in CNC

Bericht door Breaker » 09 sep 2018 10:30

beagle schreef:
08 sep 2018 16:37
1rev stepmother = 400 steps
Uitgaande van een 'normale' stiefmoeder staan er nu twee microsteps ingesteld. Ik zou inderdaad naar vier gaan, dan loopt het over het algemeen ook wat soepeler met (de-)accelereren.

Op hele stappen uitkomen is een mentaal iets: Er zal zich altijd een situatie voordoen dan het niet op hele stappen uitkomt, de besturing kan daar uitstekend mee omgaan, dus gewoon de berekende decimalen invullen in de besturing.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

beagle
Berichten: 149
Lid geworden op: 17 nov 2008 11:04
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: instellen A-as in CNC

Bericht door beagle » 09 sep 2018 12:23

Ok. Bedankt
ik had mij vergist : de driver staat al ingesteld als 800 puls/rev.


dus word dit de berekening.
1 rev stepmotor = 800 steps.
verhouding tandwielen = 10/60
Geeft mij dus (800 * 10)/60 = 13,333333 steps/degree. in te vullen in de setup A-axis.
Laatst gewijzigd door beagle op 09 sep 2018 18:26, 1 keer totaal gewijzigd.
Ship modelling is not a hobby, it has become a way of live.
Als je ouder wordt, wordt alles slechter, behalve het vergeten, dat wordt steeds beter

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1903
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: instellen A-as in CNC

Bericht door Breaker » 09 sep 2018 17:43

Niet vergeten de graden mee te nemen in de berekening: 800 / (360° * 10 / 60) = 13,333 stappen per graad.

Maar de eerste berekening veranderd ook niet: 800 stappen per omwenteling voor 60° verdraaien geeft 800/60 = 13,333 stappen per graad.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

beagle
Berichten: 149
Lid geworden op: 17 nov 2008 11:04
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: instellen A-as in CNC

Bericht door beagle » 09 sep 2018 19:24

het doet wel niet wat ik verwachte...
het volgende propje geschreven als test.
G0 X0.000 Y0.000 Z#10 F#2
G0 X15
G0 Y20
G1 A10
G1 A35 (Should be at 45°)
G1 A45 (should be at 90°)
G1 A90 (should be at 180°)
G1 A180 (should be at 360°)

maar op het einde heb ik ongeveer maar 1/2 omwenteling gemaakt.
Ship modelling is not a hobby, it has become a way of live.
Als je ouder wordt, wordt alles slechter, behalve het vergeten, dat wordt steeds beter

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1903
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: instellen A-as in CNC

Bericht door Breaker » 09 sep 2018 20:38

Beter de hele berekening kloppend maken en niet alleen het antwoord ;-)

Als je de volgorde omdraait, dus eerst A180 en dan A90, A45, A35 en uiteindelijk A10. Komt het dan ook 180 uit, of anders? Wordt incremental (G91) gebruikt in de code?
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6744
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: instellen A-as in CNC

Bericht door hugo stoutjesdijk » 09 sep 2018 20:52

Het is gewoon de bedoeling dat van A0 naar A360 1 omwenteling van je 4e as is.
En dat moet je dus met de steps per mm of graad invullen.

Als je met A180 een halve omwenteling maakt, is dat ook de juiste beweging, dan zou geen 360 moeten zijn.
Ik begrijp je hele benadering niet eerlijk gezegd.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

beagle
Berichten: 149
Lid geworden op: 17 nov 2008 11:04
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: instellen A-as in CNC

Bericht door beagle » 10 sep 2018 17:40

is opgelost.

een bepaalde switch op het driver bord stond niet goed.
Stepper kreeg niet de volledige benodigde stroom.


Bedankt allemaal voor het meedenken..
Ship modelling is not a hobby, it has become a way of live.
Als je ouder wordt, wordt alles slechter, behalve het vergeten, dat wordt steeds beter

Plaats reactie