70 mm2 kabelschoen voor soepel draad

Gewoon even offtopic praten over van alles en nog wat.

Moderator: Moderators

benkr
Donateur
Berichten: 7938
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Valkenswaard

Re: 70 mm2 kabelschoen voor soepel draad

Bericht door benkr »

Een perstang kan ik heel makkelijk lenen bij mijn voormalige werkgever, geen idee van het merk, maar wel een prof. merk, waarschijnlijk AMP of zo.
Ze hebben daar een afdeling die gespecialiseerd is in kabelwerk, hebben diverse soorten en principes van tangen liggen.
Ik vind je aanbod heel fijn, maar om daar half Nederland voor door te rijden zie ik niet zo zitten.
Gebruikersavatar
André-R
Donateur
Berichten: 280
Lid geworden op: 19 feb 2020 13:31
Locatie: Drempt

Re: 70 mm2 kabelschoen voor soepel draad

Bericht door André-R »

heel sympathiek van je, Pieter... en nu mist Ben de mogelijkheid om je mooie gerestaureerde AI bank te bewonderen Ai..
AI Hembrug DR1
Optimum BF 46 vario
Gebruikersavatar
Danny
Berichten: 720
Lid geworden op: 26 nov 2007 02:09
Locatie: Maldegem (België)

Re: 70 mm2 kabelschoen voor soepel draad

Bericht door Danny »

Op Amazon kan je kabels bestellen met de kabelschoenen er aan. Verschillende diameters en lengtes verkrijgbaar.
benkr
Donateur
Berichten: 7938
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Valkenswaard

Re: 70 mm2 kabelschoen voor soepel draad

Bericht door benkr »

Danny schreef: 07 jun 2024 11:03 Op Amazon kan je kabels bestellen met de kabelschoenen er aan. Verschillende diameters en lengtes verkrijgbaar.
Ja, maar juist daar wil ik toch zelf flink de controle houden, een kabelschoen is zo geperst, maar of die dan ook goed is geperst is vers twee, en juist daar komen de problemen dan vandaan. Ik zou ze nog eerder solderen dan slecht persen denk ik.
Kjelt
Donateur
Berichten: 6422
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: 70 mm2 kabelschoen voor soepel draad

Bericht door Kjelt »

Mee eens Ben alleen ik lees diverse verschillende ervaringen met ali kabelschoenen, sommige goed sommige slecht (te dunne wand die scheurt bij persen).
Als je echt wilt dat het goed is dan zou ik die kabelschoenen ook "lenen" bij je vorige werkgever of ingaan op het aanbod van pieter en dan maar een tientje of twee extra uitgeven. Maar goed je hebt je keuze gemaakt.
Ik zou wel er eentje opofferen om na het persen door te zagen om te kijken of de krimp inderdaad helemaal goed is gelukt.
Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Donateur
Berichten: 13836
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: 70 mm2 kabelschoen voor soepel draad

Bericht door Arie Kabaalstra »

Kjelt schreef: 07 jun 2024 11:32 dan zou ik die kabelschoenen ook "lenen" bij je vorige werkgever
Uit het haagse kookboek?.. "Men Lene een ei".. :lol:

vooralsnog werken de kabels die ik bij de Locale Landbouwmechanisatieondernemer heb laten knijpen prima, 3 kabeltjes totale kosten 15,-.. ga ik niet voor lopen tobben..
benkr
Donateur
Berichten: 7938
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Valkenswaard

Re: 70 mm2 kabelschoen voor soepel draad

Bericht door benkr »

Mijn kabel is duidelijk wat anders, kabelschoen moet je goed zoeken voor 5 Euro/stuk en de kabel 12 a 15 Euro per meter
bartbrouwer
Berichten: 52
Lid geworden op: 04 sep 2023 21:41
Locatie: Best

Re: 70 mm2 kabelschoen voor soepel draad

Bericht door bartbrouwer »

Hee ben, mag ik vragen waarvoor je die 70mm2 op 6mm boutjes vast wil zetten?

Ik heb in mij 48v systeem 70mm2 allemaal met m10 vastzitten. Om het contactoppervlak van mijn BMS (twee pisschoefjes van m4) te vergroten heb ik uit een blokje koper een verloop gemaakt die de volledige terminal grootte beslaat, en een centimeter of 2 verderop genoeg ruimte laat voor het Kabeloog van 70mm2/m10…

Ps. Ik heb zo’n hydraulische tang liggen, mocht je hem nodig hebben, kun je hem altijd lenen👍🏻
benkr
Donateur
Berichten: 7938
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Valkenswaard

Re: 70 mm2 kabelschoen voor soepel draad

Bericht door benkr »

Mijn BMS unit heeft M6 schroefgaten, maar ook mijn omvormer heeft M6 kabel bevestigingen en ook mijn 300A zekeringautomaat heeft M6, dus dat allemaal ombouwen of wat dan ook maakt het denk ik alleen maar slechter.
Ja, ik heb een setje 350A Anderson connectoren om de accu te verbinden, die hebben 95 mm2 contacten.
Maar ook de accublokken hebben 2 x M6 boutgaten.
Da ja, wat is nu handig, ik weet het ook niet, ik wacht even af tot ik alles binnen heb, de accu's worden naar verwachting half juli geleverd, de rest is binnen op de 70 mm2 kabelogen na, die heb ik bij Ali besteld en zullen met een week of 2 binnenkomen verwacht ik.
Het enige wat ik dan nog nodig heb is 70 mm2 draad, maar zolang ik niet precies weet hoeveel ik nodig heb wacht ik daar nog even mee, ik verwacht een meter of 3 a 4 nodig te hebben, mocht jij dat nog hebben liggen houd ik me aanbevolen.

Overigens begin ik steeds meer te voelen om de kabelogen aan de kabels te solderen, ik lees zo veel slechte dingen over die verbindingen dat ik er bijna zeker van ben dat solderen wellicht nog het beste alternatief is. Ik moet alleen nog iets zien te bedenken om er voor te zorgen dat de tin niet ver in de draad kruipt onder de isolatie achter het kabeloog.

Ik ben momenteel volop bezig om de kar waarop de hele klimbim komt te staan te tekenen, die ga ik denk ik komende week zagen van aluminium extrusie profiel wat ik nog heb liggen, Dan zaag ik hopelijk ook meteen het profiel voor de kar voor de nieuwe portaalfrees machine mee.
Gebruikersavatar
spinningwheels
Berichten: 2162
Lid geworden op: 09 nov 2013 23:03
Locatie: ergens in Diep Donker Drenthe
Contacteer:

Re: 70 mm2 kabelschoen voor soepel draad

Bericht door spinningwheels »

Ik vraag mij het nut van 70mm2 ook af als al de aansluitingen maar 6 mm zijn dat is immers maar 28mm2 .
Ok de draden zijn wat langer, maar dan nog. 50 mm2 lijkt mij dan haast al overkill als kabel.
Maar lees het heel graag als ik er dik naast zit ,
In theorie kan ik praktisch alles
Gebruikersavatar
spinningwheels
Berichten: 2162
Lid geworden op: 09 nov 2013 23:03
Locatie: ergens in Diep Donker Drenthe
Contacteer:

Re: 70 mm2 kabelschoen voor soepel draad

Bericht door spinningwheels »

Solderen zou ik niet aan beginnen , zeker niet met die diameters,
Zoals snorremans als schreef. Ga met de kabels naar een landbouwmechanisatiebedrijf. En dan niet zo een waar je eerst langs een rondborstige typmiep op kantoor moet . Maar gewoon een klein bedrijf waar je zo de werkplaats inloopt.
Die hebben al het spul liggen , om het gewoon goed te doen.
In theorie kan ik praktisch alles
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 12176
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: 70 mm2 kabelschoen voor soepel draad

Bericht door hugo stoutjesdijk »

spinningwheels schreef: 08 jun 2024 23:58 Ik vraag mij het nut van 70mm2 ook af als al de aansluitingen maar 6 mm zijn dat is immers maar 28mm2 .
Ok de draden zijn wat langer, maar dan nog. 50 mm2 lijkt mij dan haast al overkill als kabel.
Maar lees het heel graag als ik er dik naast zit ,
Die M6 klemt de contact vlakken tegen elkaar als je het goed doet, door die M6 zelf loopt maar een klein deel van de stroom.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
benkr
Donateur
Berichten: 7938
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Valkenswaard

Re: 70 mm2 kabelschoen voor soepel draad

Bericht door benkr »

Ik maak me nog het meest zorgen om de 300A zekering automaat, die heeft M6 aansluitschroefjes en ziet er gewoon niet echt degelijk uit, maar ik kan eigenlijk niets vinden wat in mijn ogen beter is, en helemaal zonder zekering zie ik ook niet zo zitten.
300A zekeringautomaat.JPG
Het enige wat ik kan vinden zijn zgn. meszekeringen van b.v. Siemens, maar zo'n setje van zekering plus houder kost een kleine 100 Euro, dat vind ik toch wel erg duur, zeker wanneer er dan nog minimaal eentje als reserve moet worden meegekocht.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Kjelt
Donateur
Berichten: 6422
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: 70 mm2 kabelschoen voor soepel draad

Bericht door Kjelt »

benkr schreef: 09 jun 2024 17:46 Het enige wat ik kan vinden zijn zgn. meszekeringen van b.v. Siemens, maar zo'n setje van zekering plus houder kost een kleine 100 Euro, dat vind ik toch wel erg duur, zeker wanneer er dan nog minimaal eentje als reserve moet worden meegekocht.
Hoezo houder, je boort je 6mm gat aan beide kanten in de zekering? Kost €14.- en anders een meszekeringhouder even bij Kelders kijken of andere 2e hands kanalen

https://www.techniekwebshop.nl/eaton-in ... pe-ac.html
Plaats reactie