Vraag over schakeling

Gewoon even offtopic praten over van alles en nog wat.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
spinningwheels
Berichten: 2087
Lid geworden op: 09 nov 2013 23:03
Locatie: ergens in Diep Donker Drenthe
Contacteer:

Vraag over schakeling

Bericht door spinningwheels »

print.png
Ik kreeg deze tekening door.
Maar waarom 2 1K weerstanden?
Kand at niet met 1 en dan na de weesrand naar de basis en de collector?
Dat is immers toch eigenlijk wat op de tekening staat ??
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
In theorie kan ik praktisch alles
keesfrees
Berichten: 3106
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen

Re: Vraag over schakeling

Bericht door keesfrees »

Wie heeft er zin om dat uit te leggen, of wie weet er een site met een basale uitleg over transistoren ?
= een tel later toegevoegd =
https://en.wikipedia.org/wiki/Transisto ... switch.svg
van :
https://en.wikipedia.org/wiki/Transistor
handig aanhalen (citeren, quoten) : https://cnczone.nl/viewtopic.php?f=37&t=12599
Gebruikersavatar
Swift
Donateur
Berichten: 29
Lid geworden op: 09 nov 2017 19:43
Locatie: Teutoburgerwald
Contacteer:

Re: Vraag over schakeling

Bericht door Swift »

de ene is de pull-up voor de output van de processor.
de andere is de pull-up voor de uitgang.
5V voeding en 1K weerstand dan kan je dus 5mA schakelen, moet je meer schakelen dan kan je de weerstand naar P&H board verlagen.
als ik goed heb kan je met die transistor tot ongeveer 100mA gaan en dat is een weerstand van 50 Ohm.
xander janssen
Berichten: 524
Lid geworden op: 08 jan 2009 08:53
Locatie: België

Re: Vraag over schakeling

Bericht door xander janssen »

spinningwheels schreef: 22 nov 2022 19:32 Kand at niet met 1 en dan na de weesrand naar de basis en de collector?
Dat is immers toch eigenlijk wat op de tekening staat ??
Nee, teken dat maar eens. Je zult zien dat dan basis en collector hard aan elkaar liggen zonder weerstand er tussen. In jouw plaatje zit er 2kOhm tussen, nogal een verschil.
keesfrees
Berichten: 3106
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen

Re: Vraag over schakeling

Bericht door keesfrees »

handig aanhalen (citeren, quoten) : https://cnczone.nl/viewtopic.php?f=37&t=12599
keesfrees
Berichten: 3106
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen

Re: Vraag over schakeling

Bericht door keesfrees »

xander janssen schreef: 22 nov 2022 21:14 In jouw plaatje zit er 2kOhm tussen, nogal een verschil.
Het vervangings plaatje in mijn hoofd ziet dat anders, daar zit de (harde) voeding tussen.
handig aanhalen (citeren, quoten) : https://cnczone.nl/viewtopic.php?f=37&t=12599
Gebruikersavatar
spinningwheels
Berichten: 2087
Lid geworden op: 09 nov 2013 23:03
Locatie: ergens in Diep Donker Drenthe
Contacteer:

Re: Vraag over schakeling

Bericht door spinningwheels »

Nog een keer getekend en dan zie ik dat het inderdaad niet gaat werken.
In theorie kan ik praktisch alles
Plaats reactie