HMPE 500 frezen ?

Dit gaat over de freesjes waar me mee frezen. Vragen over diameters, merk e.d. Maar ook voedingsnelheden kunnen hier besproken worden.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
HD13
Berichten: 141
Lid geworden op: 22 dec 2013 17:58
Locatie: Nijkerk
Contacteer:

HMPE 500 frezen ?

Bericht door HD13 » 12 okt 2017 19:34

Oke daar gaat ie dan.
Wil uit een stuk HMPE 500 een kettinggeleider frezen.
Heb een manuele frees (RF30) staan, waarvan het spindel toerental max 3000 rpm is.
Welk type frees heb ik nodig ?
Al wel zitten spitten hier, maar kom eensnijders tegen op 10000 RPM
Heb al wel een er25 spantangen set liggen.
Ben een beginner op dit gebied !!

keesfrees
Berichten: 1490
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen
Contacteer:

Re: HMPE 500 frezen ?

Bericht door keesfrees » 12 okt 2017 21:42

Ik doe dat met een positieve 1 snijder D 6mm, voor 20mm plaat.
In een keer er door, en dan ligt de hele tent vol met holbusjes.

HD13
Berichten: 141
Lid geworden op: 22 dec 2013 17:58
Locatie: Nijkerk
Contacteer:

Re: HMPE 500 frezen ?

Bericht door HD13 » 12 okt 2017 23:00

Enne op wat voor een rpm ?
Lijkt er op dat ik ook een bezem nodig heb dan.

Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 3770
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: HMPE 500 frezen ?

Bericht door Sven » 13 okt 2017 08:23

Gebruik alleen een scherpe (eh, nieuwe) frees, een of 2 snijder en zorg dat de spanen niet te dun worden.

Als de boel gaat smelten dan ga je te langzaam.
Sven
350 kilo aluminium, wat boutjes en moertjes en een beetje plaksel:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481

Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 7634
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: HMPE 500 frezen ?

Bericht door DaBit » 13 okt 2017 08:51

Een grotere frees werkt ook en gaat wat sneller op jouw machine.
Scherpe HSS tweesnijder (als-ie niet scherp is krijg je van die 'flapjes' aan je freesranden), toerental mag tot een freesdiameter van een mm of 14 al gauw op de max van 3000, voeding per tand 0,1-0,15mm dus bij 3000rpm zo'n 600-900mm/min.

Lude
Berichten: 841
Lid geworden op: 04 jan 2008 21:01
Locatie: Groningen
Contacteer:

Re: HMPE 500 frezen ?

Bericht door Lude » 13 okt 2017 12:04

Ik zet er ook vaak perslucht op om de spanen weg te blazen, als je de spanen laat liggen en je ze opnieuw moet doorsnijden krijg je een lelijk oppervlak (dat is altijd zo, maar bij HMPE nog wat erger).
Prototyping & ICT Consultancy op het gebied van Kunstmatige Intelligentie -- http://www.felpro.nl

HD13
Berichten: 141
Lid geworden op: 22 dec 2013 17:58
Locatie: Nijkerk
Contacteer:

Re: HMPE 500 frezen ?

Bericht door HD13 » 13 okt 2017 18:55

DaBit schreef:Een grotere frees werkt ook en gaat wat sneller op jouw machine.
Scherpe HSS tweesnijder (als-ie niet scherp is krijg je van die 'flapjes' aan je freesranden), toerental mag tot een freesdiameter van een mm of 14 al gauw op de max van 3000, voeding per tand 0,1-0,15mm dus bij 3000rpm zo'n 600-900mm/min.
Dat betekend dus 10-15 mm/sec feedrate voor een 2 snijder.
Is een 1 snijder dan 5-7.5 mm/sec mits de voeding per tand hetzelfde is ?

Lude
Berichten: 841
Lid geworden op: 04 jan 2008 21:01
Locatie: Groningen
Contacteer:

Re: HMPE 500 frezen ?

Bericht door Lude » 13 okt 2017 19:38

klopt!
Prototyping & ICT Consultancy op het gebied van Kunstmatige Intelligentie -- http://www.felpro.nl

HD13
Berichten: 141
Lid geworden op: 22 dec 2013 17:58
Locatie: Nijkerk
Contacteer:

Re: HMPE 500 frezen ?

Bericht door HD13 » 13 okt 2017 21:54

Heren,
Een ieder bedankt voor de bijdragen.
Moet nog even uitvogelen welke "feedrate" ik kan halen met manueel slingeren.

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 5894
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: HMPE 500 frezen ?

Bericht door hugo stoutjesdijk » 13 okt 2017 22:17

Gewoon flink doordraaien, dan merk je vanzelf hoe het loopt.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 7634
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: HMPE 500 frezen ?

Bericht door DaBit » 13 okt 2017 22:37

Ohja, manueel. Anders pak je 1000 toeren ofzo. Scheelt slingeren.

Plaats reactie