welke postprocessot voor Artcam / mach3 4e as

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Vliegbouler
Berichten: 19
Lid geworden op: 14 dec 2010 23:14
Locatie: IJlst

welke postprocessot voor Artcam / mach3 4e as

Bericht door Vliegbouler » 28 feb 2015 22:17

Ik heb een 4e as gemaakt welke draait op de A.
Nu is mijn probleem dat als ik een rol in Artcam teken waarbij het profiel de rol over de y-as is en die staat in de lengte op de X-as. Daarna gesafed als rotary x=as.tap enz. Ik heb trouwens alle Rotary geprobeerd.
Maar geen van allen doen wat er ingevoerd is.

Kan iemand mij tips geven wat ik verkeerd zou doen?

Met groeten Peter

Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 1982
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: welke postprocessot voor Artcam / mach3 4e as

Bericht door Swets » 01 mar 2015 15:53

ik hou dit in de gaten.... ik heb de 4de as nooit aan de gang gekregen met Artcam....

4de as werk doe ik nu met visual Cam 6...

https://www.youtube.com/watch?v=ivxnBPlm8Bs
https://www.youtube.com/watch?v=m65ABbvz_-w
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)

Gebruikersavatar
andrefc101
Donateur
Berichten: 2117
Lid geworden op: 26 dec 2007 08:39
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: welke postprocessot voor Artcam / mach3 4e as

Bericht door andrefc101 » 01 mar 2015 16:18

Ik heb die filmpjes aandachtig bekeken, maar kon nu niet ontdekken wat je, buiten stof dan, aan het maken was…..

Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 1982
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: welke postprocessot voor Artcam / mach3 4e as

Bericht door Swets » 01 mar 2015 17:32

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

tis een schedel uit een oude stoelpoot...

was ook een test
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)

Gebruikersavatar
andrefc101
Donateur
Berichten: 2117
Lid geworden op: 26 dec 2007 08:39
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: welke postprocessot voor Artcam / mach3 4e as

Bericht door andrefc101 » 01 mar 2015 17:48

Kijk, das leuk…..

Vliegbouler
Berichten: 19
Lid geworden op: 14 dec 2010 23:14
Locatie: IJlst

Re: welke postprocessot voor Artcam / mach3 4e as

Bericht door Vliegbouler » 01 mar 2015 19:14

ik heb de 4de as nooit aan de gang gekregen met Artcam....

Hallo Arjen, het is niet dat de 4e as niet werkt, maar het doet niet wat er gemaakt moet worden, b.v. een eenvoudige rol met freeslijnen erin.

Ik heb de 4e as (roterend) in de x-as staan, zodat in principe de y-as op één punt blijft staan en allen de X-as, A-as en Z-as moeten bewegen

Vliegbouler
Berichten: 19
Lid geworden op: 14 dec 2010 23:14
Locatie: IJlst

Re: welke postprocessor voor Artcam / mach3 4e as

Bericht door Vliegbouler » 02 mar 2015 18:37

Vandaag weer diverse pogingen gewaagd, maar de simulatie in Atcam gaat goed en al ik het safe dan gebruik ik Rotary X-as (tap). tot zover moet het goed gaan.
Ik heb 4 namen geprogrammeerd, 1 rond de as, 1 45 graden en 2 90 graden

Daarna de G-code in Mach 3 openen en eerst maar in de lucht draaien, het lijkt er goed uit te zien maar in het echt draait de as een keer rond (niet geprogrammeerd) en daarna komt er een spiraal.
Zou dit aan een "verkeerde postprocessor" liggen?

Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 1982
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: welke postprocessot voor Artcam / mach3 4e as

Bericht door Swets » 09 jun 2015 13:23

ik kan je wel een keer een stukje G-code sturen van mij wat wel werkt.. bijvoorbeeld van die schedel... dan kan je in ieder geval zien of alles in Mach 3 goed staat...
want daar moet je ook ergens in stellen dat as A rond is...

want volgens mij (wat ik uit je verhaal begrijp) zit je nu eigenlijk met 2 programma's waarvan je niet weet waar het aan ligt...

ligt het aan artcam of ligt het aan mach.....
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 4865
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: welke postprocessot voor Artcam / mach3 4e as

Bericht door audiomanics » 09 jun 2015 15:01

Ik heb destijds zelf een postprocessor geschreven voor een rotary-axis. In deze code is A de 4e as en heb ik ingesteld dat de Y gewrapped wordt. Hoewel dit voor mijn Eding-CNC is kun je mogelijk de zaak eenvoudig aanpassen voor Mach3 (ze babbelen hetzelfde taaltje namelijk):
De regeltjes waar ik sterretjes voor en achter gezet heb zijn van belang voor je roterende as.
Voor de goede werking moet je de sterretjes wel verwijderen!!!

Code: Selecteer alles

;
; Linear Y Axis is wrapped onto A rotary axis
;
DESCRIPTION = "KeesRotary (Y-axis) (*.nc)"
;
FILE_EXTENSION = "nc"
;
UNITS = MM
;
; Rotary axis control – Wrap Y axis moves onto rotary axis
;
*** ROTARY_AXIS = Y ***
;
; Cariage return - line feed at end of each line
;
END_OF_LINE = "[13][10]"
;
; Set up default formating for variables
;
; Line numbering
FORMAT = [N|@|N|1.0]
; Spindle Speed
FORMAT = [S|@|S|1.0]
; Feed Rate
FORMAT = [F|#|F|1.0]
; Tool moves in x,y and z
FORMAT = [X|#|X|1.3]
FORMAT = [Y|#|Y|1.3]
FORMAT = [Z|#|Z|1.3]
; Using A rotary axis with Y axis wrapped onto it
*** FORMAT = [R|#|A|1.3] ***
; Home tool positions
FORMAT = [XH|@|X|1.3]
FORMAT = [YH|@|Y|1.3]
FORMAT = [ZH|@|Z|1.3]
*** FORMAT = [RH|@|A|1.3] ***
;
; Set up program header
;
START = "G17"
START = "G0[ZH]"
START = "M3"
;
; Program moves
;
FIRST_RAPID_RATE_MOVE = "G0[X]***[R]***[Z][F]"
FIRST_FEED_RATE_MOVE = "G1[X]***[R]***[Z][F]"
FEED_RATE_MOVE = "[X]***[R]***[Z]"
;
; End of file
;
END = "G0[ZH]"
END = "M30"
Ik heb eventueel nog wel ergens een document hoe de postprocessor in elkaar zit.. kun je veel truukjes uit halen.

Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

Vliegbouler
Berichten: 19
Lid geworden op: 14 dec 2010 23:14
Locatie: IJlst

Re: welke postprocessot voor Artcam / mach3 4e as

Bericht door Vliegbouler » 09 jun 2015 18:28

Dank je wel Kees voor de postprocessor, al met al kom ik wel weer verder.
Ik zal het toepassen.

Momenteel ben ik ook bezig met een 150 mw laser, waarbij de besturing niet wilde lukken, maar met een heleboel geduld en uitproberen is het uiteindelijk gelukt om de laser aan en uit te laten gaan op + /-.

Het is toch een leuke hobby.

groeten Peter

Plaats reactie