Mesa 5i25+7I76 probleem

Moderator: Moderators

Plaats reactie
koen smidt
Berichten: 22
Lid geworden op: 14 mar 2015 02:04
Locatie: Enschede
Contacteer:

Mesa 5i25+7I76 probleem

Bericht door koen smidt » 21 feb 2017 21:45

hallo iedereen!

ik heb een tijd geleden een set mesa kaarten (5i25+7I76) aangeschaft als aansturing voor een zelfbouw CNC machine. Destijds niet aan de praat gekregen en de moed opgegeven. Nu ben ik met verse moed weer aan de slag gegaan, maar ik krijg toch echt geen leven in de 7i76 interface kaart... :x

mijn stappen tot nu toe:
hardware installeren. 5i25 kaart is bij mijn weten juist gemonteerd; 7i76 kaart hangt met een parallelle kabel aan de 5i25. ik geef nog 24V field aan de 7i76 maar verder hangt er niets aan omdat ik eerst graag de kaart zelf wil zien werken met een scope op de uitgangen. 5i25 jumpers staan zodanig dat hij de 7i76 voed, en voor de rest default.

dan de software:
*ISO downloaden van: http://linuxcnc.org/docs/2.7/html/getti ... uxcnc.html
*op een USB stick branden (middels DD)
*OS installeren
*PNCconf doorlopen
Hier kom ik het eerste probleem al tegen: tijdens het testen van de zojuist geconfigureerde as (bijvoorbeeld de X as) wil ik de as testen door de "test/tune axis" knop. deze lanceert een "HAL scope", een "X-axis tune" scherm en nog een paar schermpjes. als ik de zojuist geconfigureerde as probeer te joggen of heen-en-weer te laten gaan, geeft de software wel aan de pulsen te genereren ("simple-tp.0.current-pos" loopt op en neer bijvoorbeeld) maar hardwarematig meet ik geen verandering in welke pin op de 7i76 dan ook.
Vervolgens doorloop ik de rest van PNCconf in de hoop dat ik wijzer wordt van de gegenereerde configuratie.
Als ik dan met linuxCNC de zojuist gegenereerde configuratie probeer te openen krijg ik een flinke foutmelding met de boodschap dat linuxCNC moet worden afgesloten.

als ik dan in mijn syslog kijk zie ik het volgende staan wat relevant lijkt:

Code: Selecteer alles

Feb 21 20:58:03 debianRTAI kernel: [ 3080.151161] hm2: loading Mesa HostMot2 driver version 0.15
Feb 21 20:58:03 debianRTAI kernel: [ 3080.153289] hm2_pci: loading Mesa AnyIO HostMot2 driver version 0.7
Feb 21 20:58:03 debianRTAI kernel: [ 3080.153332] hm2_pci: discovered 5i25 at 0000:01:0a.0
Feb 21 20:58:03 debianRTAI kernel: [ 3080.153366] hm2/hm2_5i25.0: invalid cookie, got 0x552ACAFE, expected 0x55AACAFE
Feb 21 20:58:03 debianRTAI kernel: [ 3080.153368] hm2/hm2_5i25.0: FPGA failed to initialize, or unexpected firmware?
Feb 21 20:58:03 debianRTAI kernel: [ 3080.153371] hm2_5i25.0: board fails HM2 registration
Feb 21 20:58:03 debianRTAI kernel: [ 3080.153387] hm2_pci: probe of 0000:01:0a.0 failed with error -22
Feb 21 20:58:03 debianRTAI kernel: [ 3080.338230] hm2: unloading
Weet iemand wat dit betekend?
ik heb al verschillende PCI poorten geprobeerd en het OS al een paar keer opnieuw gedownload en geïnstalleerd.
Verder heb ik vanuit de fabriek 2x7i76 firmware op de 5i25 laten zetten. Het stickertje op de 5i25 bevestigt dit.

Wie o wie weet wat ik fout doe, of nog meer zou kunnen proberen??

Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 8252
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: Mesa 5i25+7I76 probleem

Bericht door DaBit » 21 feb 2017 22:22

Zou toch kunnen zijn dat de firmware niet klopt, want de FPGA zelf werkt zo te zien wel.

Ik zou eens proberen om er met mesaflash de 2x7i76 firmware (overnieuw) in te zetten. De procedure moet je even googelen, ik heb even niet de toegang tot de normale computers om je te helpen.

koen smidt
Berichten: 22
Lid geworden op: 14 mar 2015 02:04
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Mesa 5i25+7I76 probleem

Bericht door koen smidt » 23 mar 2017 21:29

Hee DaBit, bedankt voor je reactie.

ik heb wat rondgespeeld met de "mesaflash" utility (alleen maar "--readhmid" enz., niks naar de kaart geschreven) en kreeg hele aparte output. aan het eind van de avond stond de 5i25 niet eens meer tussen de output van "lspci". ook na het proberen van verschillende PCI slots kon ik niks meer met de kaart.

Toen heb ik een nieuwe kaart besteld, welke inmiddels heb mogen ontvangen. De nieuwe kaart werkte in één keer zoals ik verwachtte, en het test-stappenmotortje op mijn bureau heeft eindelijk gedraaid! Dus toch een defecte 5i25 kaart...

in ieder geval bedankt voor het zetje in de juiste richting!

Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 8252
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: Mesa 5i25+7I76 probleem

Bericht door DaBit » 23 mar 2017 21:48

Even een berichtje doen naar Mesa. Ik heb ook een kapotte Mesa-kaart gehad, en daar gingen ze heel soepel mee om.

Los daarvan heb wel het idee dat ze de productie wat te vlot opgeschaald hebben de laatste tijd. Als er hier op het forum 10 gebruikers zijn is het al veel, en dan 2 stukke vind ik een aardig percentage.

koen smidt
Berichten: 22
Lid geworden op: 14 mar 2015 02:04
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Mesa 5i25+7I76 probleem

Bericht door koen smidt » 24 mar 2017 11:02

Ik heb een mailtje gewaagd naar de leverancier, maar verwacht er niet heel veel van, aangezien ik de defecte kaart ruim 2 jaar geleden heb aangeschaft :roll:

Eigenlijk ben ik allang blij dat ik de boel aan het draaien heb met de nieuwe kaart :lol:

Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 8252
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: Mesa 5i25+7I76 probleem

Bericht door DaBit » 24 mar 2017 11:59

Als het met Mesa niks word dan stuur 'm maar naar mij. Ik kan de FPGA met een losse programmeerkabel ook configureren als de PC 'm niet ziet, en nooit geschoten is altijd mis.

Maar eerst even via Mesa spelen. Als ze geen kapotte borden zien kunnen ze ook het productieproces niet finetunen.

Plaats reactie