raspberry pi

LinuxCNC kan hier besproken worden

Moderator: Moderators

diepchess
Berichten: 1430
Lid geworden op: 02 jul 2013 11:02
Locatie: Veenendaal
Contacteer:

Re: raspberry pi

Bericht door diepchess »

Het verschil is alleen dat de bewerking van dat blok hout tot iets wat kan concurreren met wat al op de markt is, steeds duurder wordt.

Een fpga team dat kan concurreren met wat je met simpele Soc doet kost nu zeker 10+ miljoen dollar.
Kjelt
Donateur
Berichten: 6259
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: raspberry pi

Bericht door Kjelt »

Fpga's en cpld's blijven gewoon gebuikt worden zover als ik het zie.
De nieuwste en duurste worden veel gebruikt voor prototyping van nieuwe ic's of hele dure specialistische apparatuur waar geen grote aantallen van worden gemaakt.
Zo zitten ze bv in veel meetapparatuur, SA's en high end scopes.

Een microprocessor of controller is goed in rekenen en dynamische veranderende processen of protocollen afhandelen en qua snelheid zijn ze medium (vergeleken met een fpga).

FPGA's zijn juist sterk in enorme snelle datastromen verwerken speed high, flexibiliteit laag.
(Je kunt natuurlijk soft en hardcore microprocessoren in de fpga zetten dan heb je een hybride maar dat even buiten beschouwing laten om het verschil te duiden).

GPUs zijn in een bepaalde taak supersnel omdat ze dedicated hardware voor die taak hebben, ze kunnen voor andere zaken gebruikt worden ja maar de core taak is grafische toepassing.

Ieder zijn eigen sterkte en toepassingsgebied.
Gebruikersavatar
Kars-cnc
Donateur
Berichten: 1750
Lid geworden op: 07 okt 2015 05:33
Locatie: Heerde (Gelderland)

Re: raspberry pi

Bericht door Kars-cnc »

Kjelt schreef: 24 mei 2018 00:00 Ieder zijn eigen sterkte en toepassingsgebied.
Helemaal mee eens. Er is zeker een groot grijs gebied waar CPUs en FPGAs allebei goede oplossingen zijn en in mijn vakgebied zie ik dat voor het grijze gebied steeds vaker een FPGA gekozen wordt. Dan praten we echter wel over productie van meer dan 1 stuks, en omdat de kennis en middelen toch al aanwezig zijn. Voor een hobbyist is volgens mij een FPGA zelden een goede keuze. Tenzij je FPGA programmeren je nieuwe hobby wil maken :P .
Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 11016
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: raspberry pi

Bericht door DaBit »

diepchess schreef: 23 mei 2018 18:12 t kan concurreren met wat je met simpele Soc doet kost nu zeker 10+ miljoen dollar.
Dat is het equivalent van een stofzuigerbehuizing die met miljoenen tegelijk uit een spuitgietmatrijs komt vergelijken met diezelfde behuizing gemaakt uit een 'field programmable universal device' zoals een blok hout. Logisch dat het hout duurder uitvalt.

CPU's als hoofdelement in een FPGA verwerken is vrijwel altijd zinloos imho. Zoiets als een Microblaze komt niet ver op de prestatieladder, vult een redelijk deel van een enkele tientjes kostende FPGA en heeft een veelvoud nodig van de energie die een enigzins vergelijkbare Cortex-M3 op zou slobberen. Dat is alleen zinvol als je een of meerdere simpele microcontrollers nodig hebt om je USB-stekker af te handelen en wat zinnigs op je LCD te tonen oid en de ruimte in de FPGA toch al over had (of als je zwaar ruimte te kort komt op je print).

Je kunt overigens wel combinaties kopen van CPU subsysteem en FPGA; Xilinx Zynq is een goed voorbeeld van een FPGA met CPU als macrocel erin. Maar reken je niet rijk kwa performance met die 600MHz Cortex-A9 cores en naar moderne maatstaven gerekend knap slome geheugenbus. Kosten: vanaf zo'n 50 euro enkelstuks voor de chip. Begint al bijna leuk-voor-thuis te worden.
Cypress PSoC draait het om: een Cortex-M microcontroller als kern met een stukje 'FPGA' (universal digital blocks) en wat analoog spul zoals opamps als peripherals. Kosten: paar euro enkelstuks.
Kars-cnc schreef: 24 mei 2018 08:19Voor een hobbyist is volgens mij een FPGA zelden een goede keuze. Tenzij je FPGA programmeren je nieuwe hobby wil maken :P .
Och, normale zaken zijn zo ingewikkeld nog niet.
Maar in FPGA's doe je toch vaak de wat meer 'diehard bitneuken in schandalig tempo'-zaken, en die zijn nou eenmaal conceptueel lastiger. Maar dat zouden ze in software ook zijn. Vraag een software-engineer maar eens of-ie even een Costas-loop of viterbi-decoder wil bouwen bijvoorbeeld. Bij het merendeel gaat dan het lampje rap uit.
Aan de andere kant: een stepgenerator of encoderpulsteller bouwen is met een FPGA net zo 'makkelijk' als met een STM32 of ATMega oid.
De belangrijkste wet in de wetenschap: 'hoe minder efficient en hoe meer herrie, hoe leuker het is'
diepchess
Berichten: 1430
Lid geworden op: 02 jul 2013 11:02
Locatie: Veenendaal
Contacteer:

Re: raspberry pi

Bericht door diepchess »

Een groot aantal nerds noch bedrijven heeft niet in de gaten gehad hoeveel al decennialang op gpu's loopt.
De rekenrkacht van gpu's gebruiken is niet zo simpel en je hebt er algoritmisch handige lieden voor nodig.

Herinner me nog hoe ik op conferentie ergens kwam in buitenland en een buitenlands staatsbedrijf met omzet van vele tientallen miljarden, daar waren ze net aan het ontdekken hoe op een gpu te rekenen - terwijl hier in NL 1 van 's werelds grootste bedrijven ter wereld dat al decennialang op die manier deed :)

Code voor gpu's fabriceren die goed loopt is niet zo simpel. Maar dat kan gebakken worden door maar 1 persoon.
Zo'n fpga team daarentegen kost enorme investering.

Als voorbeeld mijn programma om discrete logaritmes te kraken. De beste en snelste software ter wereld daar op CPU's (gratis te downloaden, dus niet top secret nsa/gchq) werkt op CPU's. Ik doe dat 40x sneller al op oud kaartje dan 1 snelle cpu core het kan doen. Het bakken van het algoritme was alleen niet zo simpel. Dat is dan overigens combinatie cpu met gpu. Het harde rekenwerk op de GPU.

Bijna alle bedrijven kopen echter alleen kant en klare oplossingen in. Telecom bijvoorbeeld :)
Tja, dan blijf je nog met fpga's prutsen in al die mastjes terwijl het totaal verouderd is om dat nog zo te doen - want da's het product wat al ontwikkeld was en dus te koop is :)

Maar we hoeven weinig medelijden te hebben met de telecom daar hoor :)
Ze dokken voor zo'n mastje 20k-40k euro per jaar aan de boer waar die mast staat - dus het gaat toch al om zulke enorme cash daar kan een dure fpga wel vanaf :)
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 11995
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: raspberry pi

Bericht door hugo stoutjesdijk »

Ligt het aan mij, of dwalen we af. :lol:
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
Gebruikersavatar
Markus
Donateur
Berichten: 1004
Lid geworden op: 01 sep 2007 22:43
Locatie: Aduard, Groningen
Contacteer:

Re: raspberry pi

Bericht door Markus »

Ik irriteer me wel eens aan de Raspberry PI. Het zijn bij lange na niet de snelste of beste prijs/prestatie Linux bordjes die je kunt krijgen. Kijk eens naar wat Benchmarks. Enige goed aan Raspberry is de community en het gemak. Als je weet wat je doet en de tijd (en zin) hebt om wat meer moeite te doen dan kun je veel goedkopere bordjes kopen die sneller zijn en meer features kunnen hebben. En dan bovendien is Raspberry nep opensource, vroeger eens gekeken of de SoC ergens te koop was, viel erg tegen. In 2014 heeft Odroid een poging gedaan een clone neer te zetten met de ODROID-W maar plots stopte Broadcom met hun de SoC te leveren. De I.MX6 is leuk en volgens mij een van de weinige SoC's die PCIe ondersteund maar de prijs is zoveel hoger dan een Chinese SoC van bijvoorbeeld Allwinner. Ik vraag me af of de I.MX6 echt toekomst heeft met die prijs.

Maar goed voor CNC heb je niet veel CPU power nodig, toen ik begon met hobby cnc in 2004 vond ik nog niets te koop voor de besturing van mijn eerste eigenbouw portaalfrees dus heb ik zelf wat gemaakt en wat code geschreven dat HPGL files omzette naar 3 assige PULS/DIR pulstreintjes en omdat de aansturende windows PC geen strakke ononderbroken pulstreintjes kon maken een of andere hele suffe bufferende 8bit Atmel gebruikt om ze mooi strak te houden.

Die gast van Mach3 heeft een manier gevonden om het multitaskende gehakkel van windows te omzijlen, is vast ook (makkelijker) te omzijlen met Linux en dus de Raspberry dus rechstreeks op de GPIO zou moeten kunnen, maar een klein microcontroolertje ertussen maakt het vast makkelijker.

Greezt,

Markus
Plaats reactie