emco draaibanken

Stel je vragen hier over draaibanken en cnc

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
nolfke
Berichten: 259
Lid geworden op: 11 nov 2009 18:33
Locatie: Zulte
Contacteer:

emco draaibanken

Bericht door nolfke » 06 jun 2010 08:24

heeft er iemand ervaring met de emco draaibanken in de sponsorhoek.
zijn ze hun geld waar en is de besturing van 500 euro ook goed of is hij beter omgebouwd met een eigen sturing zoals USBCNC.
Met vriendelijke groeten,

Nolfke

tantan
Donateur
Berichten: 437
Lid geworden op: 14 jun 2007 16:39
Contacteer:

Re: emco draaibanken

Bericht door tantan » 06 jun 2010 09:20

hi,

ik heb ervaring met de emcodraaibanken, kijk maar even op mijn youtube kanaal
http://www.youtube.com/user/tantancnc

ik heb ze ook van HKS machines gekocht (peter kuijpers), dat is mij uitstekend bevallen!

tantan

Gebruikersavatar
Mcgyver
Berichten: 3962
Lid geworden op: 08 jun 2007 17:45
Locatie: Ridderkerk
Contacteer:

Re: emco draaibanken

Bericht door Mcgyver » 06 jun 2010 09:29

Inderdaad kwalittief zijn de draaibanken erg goed van emco..

De reden dat de oude besturingen vaak vervangen worden is dat de besturingen erg gedateerd zijn..
Opslag van programma's in de machines gebeurt vaak nog via een klein cassette bandje...
Het overbrengen van evt g-codes zou naar mijns inziens ook nog wel kunnen met iets van een serieele kabel maar daar weet ik het fijne niet van bij die dingen.. Ik weet wel dat het werk geheugen altijd wat aan de kleine kant is... dus als je een groot g-code programma wilt sturen naar de machine dan loop je al snel tegen het maximale geheugen aan...

Een ander bijkomend voordeel is is dat je toch weer wat ruimte bespaard... de nieuwe besturing past makkelijk in een veel kleinere besturings kast of kan wellicht ook in de draaibank zelf gebouwd worden..

In elk geval.. als je de besturing aanpast naar USB-CNC , mach3, EMC of what ever.. dan heb je een goede machine met een moderne besturing waar je meer bedieningsgemak mee hebt..
Zoals het freesje thuis freest, freest het nergens...

Gebruikersavatar
mosoft
Berichten: 741
Lid geworden op: 01 dec 2007 18:09
Locatie: Zaltbommel
Contacteer:

Re: emco draaibanken

Bericht door mosoft » 06 jun 2010 09:54

Hoi,

Zelf heb ik in mijn praktijklokaal een Emco120 staan van de leverancier waarvan ook die Emco van HKS is en die machine doet het op zich geweldig maar is inderdaad wel gedateerd ik las vroeger de programmas in via een diskette en nu via de serieele kabel.
Wel moet je dan een mogelijkheid hebben de data over te sturen dat doe ik via het programma Alpha Edit wat bij Alphacam zit wat ik gebruik, maar dat werkt met een LPT dongel. maar de postprocessor hen ik daarvan wel aangepast voor de Emco120.
Maar wat draaiwerk betreft uitstekend. Dus als je hem zou ombouwen heb je een kwalitatief een geweldige bank (denk er om wel voor kleine onderdelen)
Erg goedkoop voor zo'n bankje wat indertijd toch een dikke prijs was.

Jan

tantan
Donateur
Berichten: 437
Lid geworden op: 14 jun 2007 16:39
Contacteer:

Re: emco draaibanken

Bericht door tantan » 06 jun 2010 10:44

rest me nog wel wat opmerkingen,

ik heb (zoals op mijn youtube kanaal te zien is) een Emcoturn120 omgebouwd naar mach3. een vriend van me heeft exact dezelfde bank (ook van HKS) met ook eenzelfde ombouw naar mach3. wij staan iedere keer versteld van de nauwkeurigheid van deze machines. dit zijn echt proffessionele machines waarmee het werken tot op een honderste een fluitje van een cent is. vaak komen deze machines van scholen af en zijn daarmee weinig gebruikt, waardoor je geen last hebt van slijtage van geleidingen. ik heb een stukje elektronica+software ontwikkeld om de gereedschapswisseling te laten plaatsvinden. dit setje is eventueel via HKS te koop. het mooie is ook de compactheid van de machine en het feit dat kast echt waterdicht is. je kan dus in je zondagse pak aan het draaien met koeling!

kortom als ik echt ergens warm van wordt dan is het wel van mijn Emcoturn 120 en mijn Emco F1, maar ook van de harrison 280.

succes met je afweging

mlrs
Berichten: 253
Lid geworden op: 01 apr 2008 20:34
Locatie: Nagele
Contacteer:

Re: emco draaibanken

Bericht door mlrs » 06 jun 2010 11:52

Zijn inderdaad mooie machines maar met een oude besturing. Ze zijn goed om te bouwen naar mach3 of USBCNC.
Wel ontkom je er bijna niet aan om de motor voor de aandrijving van de hoofd spindel te vervangen voor een 3 fase draaistroommotor.

Damocles
Berichten: 1601
Lid geworden op: 27 aug 2007 14:12
Locatie: Brussel
Contacteer:

Re: emco draaibanken

Bericht door Damocles » 06 jun 2010 11:56

Ik heb me altijd afgevraagd wat zo een emco F1 waard is in staal?
Want het ziet er toch maar een klein machientje uit moet ik toegeven. Al betwijfel ik niet dat het met de nodige zorgvuldigheid gebouwd is.
Wanneer iets perfect dezelfde maat heeft, dan gebruik je geen nauwkeurig genoeg meettoestel.

mlrs
Berichten: 253
Lid geworden op: 01 apr 2008 20:34
Locatie: Nagele
Contacteer:

Re: emco draaibanken

Bericht door mlrs » 06 jun 2010 12:01

Je moet er wel om denken dat de constructie van de F1 en F1P niet exact hetzelfde is. Op de F1P zitten sterkere motoren en ook zijn bijvoorbeeld de kogelomloopspindels dikker dan die van de F1.
Ik heb een F1P omgebouwd naar mach3 maar heb nog niet zo veel in staal gefreesd maar vooral in aluminium.

tantan
Donateur
Berichten: 437
Lid geworden op: 14 jun 2007 16:39
Contacteer:

Re: emco draaibanken

Bericht door tantan » 06 jun 2010 12:45

ik heb een F1 omgebouwd naar mach. dat is werkelijk in een uur gebeurd door de motoren te wisselen voor nieuwe. ik ben er erg tevreden over, het is natuurlijk wel een lichte machine maar doordat deze zo goed gebouwd zijn is het toch een zeer bruikbare machine. ik vind zelf 1 van de grootste verschillen tussen een europeesche machine en een chinese de kwaliteit van het gietijzer. dat van een chinese is zo zacht als boter en dat zal zich zeker gaan vertalen in snelle slijtage. het gietijzer van b.v. een emco is echt hard (ik heb er wel eens een gaatje in geboord voor een digitale uitlezing). daarom hoef je bij een emco de speling ook maar 1 keer te stellen een chinese machine iedere maand.

wstoof
Donateur
Berichten: 581
Lid geworden op: 08 jul 2007 19:11
Locatie: Abcoude
Contacteer:

Re: emco draaibanken

Bericht door wstoof » 06 jun 2010 14:12

Wat is eigenlijk het mechanische verschil tussen de Emco compact 6 cnc & Emco 120 cnc ?.
Heeft bv de 6 en andere touret dan de 120 ?.
Verschillen in de besturing maken mij niets uit...

Gebruikersavatar
Mcgyver
Berichten: 3962
Lid geworden op: 08 jun 2007 17:45
Locatie: Ridderkerk
Contacteer:

Re: emco draaibanken

Bericht door Mcgyver » 06 jun 2010 14:46

Volgens mij is het grootste verschil de besturing...

De compact6 heeft een gelijke besturing (wat ik me kan herinneren ) als een F1 cnc en een compact 5 cnc..

Ik dacht ook dat de electronica iets anders was... andere motoren etc.. maar mechanisch zijn ze hetzelfde...

De emco 120 heeft een T1 besturing

Beide hebben een sauter wisselaar..

Ik weet wel dat de professionele uitvoeringen van de emco 120 ook de mogelijkheid hebben voor een hydrolische klauwplaat.. de compact 6 heeft dat niet..
Zoals het freesje thuis freest, freest het nergens...

mlrs
Berichten: 253
Lid geworden op: 01 apr 2008 20:34
Locatie: Nagele
Contacteer:

Re: emco draaibanken

Bericht door mlrs » 06 jun 2010 15:48

Compact 6 en 120 turn verschillen eigenlijk niet van elkaar afgezien van de kleur. De besturing is ook gewoon hetzelfde (T01). Dus niet dezelfde sturing als de compact5 en F1

Bij 120 turn is er ook nog een 120P en die heeft weer automatische smering en een iets andere turret. en vast nog wat verschillen

mlrs
Berichten: 253
Lid geworden op: 01 apr 2008 20:34
Locatie: Nagele
Contacteer:

Re: emco draaibanken

Bericht door mlrs » 06 jun 2010 15:51

Oh ja de machine data wat je met het cassettebandje in de machine moet laden is voor de Compact 6 ook gewoon in de Turn 120 te gebruiken.

Gebruikersavatar
boutje
Berichten: 996
Lid geworden op: 22 jan 2007 00:13
Locatie: spaarnwoude

Re: emco draaibanken

Bericht door boutje » 06 jun 2010 16:11

mlrs schreef:....
Wel ontkom je er bijna niet aan om de motor voor de aandrijving van de hoofd spindel te vervangen voor een 3 fase draaistroommotor.
De motor van de hoofdspindel zou ik niet vervangen.
Er is niets mooiers dan een gelijkstroommotor.
Het enigste is dat je een gelijkstroomregelaar moet kopen.

Plaats reactie